ΔΙΕΘΝΕΣ
20/02/2018 08:15 EET | Updated 20/02/2018 08:16 EET

Die Welt: Στη Λετονία στραμμένα τα βλέμματα της ΕΚΤ. Η σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη έχει αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

STR New / Reuters

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Ilmars Rimsevic λέγεται ότι δέχτηκε δωροδοκίες και βρίσκεται υπό κράτηση. Η κυβέρνηση της Λετονίας προσπαθεί να ηρεμήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι Αμερικανοί μιλούν για ”ξέπλυμα χρήματος ως πυλώνα επιχειρηματικών πρακτικών”. Αυτό έχει επίσης αντίκτυπο στην ΕΚΤ γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρακολουθεί τώρα προσεκτικά τι συμβαίνει στη Λετονία.

Οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς εναντίον του επικεφαλής μιας κεντρικής τράπεζας μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα αν σπέρνουν αμφιβολίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη σταθερότητα της αντίστοιχης χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Ο Πρωθυπουργός της Λετονίας, Μάρις Κουτσίνσκι, προσπάθησε φυσικά να κατευνάσει τις ανησυχίες: ”Δεν υπάρχει απειλή για το λετονικό χρηματοπιστωτικό σύστημα”, ανέφερε. Το όλο θέμα εξακολουθεί να είναι ενοχλητικό.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην ABLV Bank of Latvia, το τρίτο μεγαλύτερο θεσμικό όργανο της Λεττονίας. Οι Αμερικανοί προειδοποίησαν ότι η ABLV χρησιμοποιεί το ”ξέπλυμα χρήματος ως πυλώνα επιχειρηματικών πρακτικών”.

Φέρεται ότι βοήθησε τους πελάτες να υπονομεύσουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας Ωστόσο, οι κύκλοι χρηματοπιστωτικών αγορών ανέφεραν ότι οι έρευνες κατά του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Rimsevics δεν εχουν πιθανώς σχέση με τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Λετονίας προσπαθεί να αποτρέψει τους κινδύνους από τις φήμες και ζήτησε την παραίτηση του Rimsevics. ”Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος μπορεί να εργαστεί ως κυβερνήτης της Τράπεζας της Λετονίας, συνελήφθη για τέτοιες σοβαρές κατηγορίες”, δήλωσε ο Κουσίνσκις.

Αλλα και για την ΕΚΤ, η ενόχληση γύρω από το Rimsevics είναι επικίνδυνη. Ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, η οποία είναι μέλος του συστήματος του ευρώ, ανήκει στο ισχυρό διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το ισχυρότερο όργανο λήψης αποφάσεων της νομισματικής πολιτικής της νομισματικής ένωσης.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost