ΔΙΕΘΝΕΣ
25/10/2017 09:25 EEST | Updated 25/10/2017 09:25 EEST

Ένα σημείωμα με οδηγίες για την επίτευξη της ευτυχίας που έγραψε ο Αϊνστάιν, πωλήθηκε έναντι 1,56 εκατ. δολαριών

MENAHEM KAHANA via Getty Images
A picture taken on October 19, 2017, shows Gal Wiener, owner and manager of the Winner's auction house in Jerusalem, displays two notes written by Albert Einstein, in 1922, on hotel stationary from the Imperial Hotel in Tokyo Japan. A note that Albert Einstein gave to a courier in Tokyo, briefly describing his theory on happy living, has surfaced after 95 years and is up for auction in Jerusalem. / AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA (Photo credit should read MENAHEM KAHANA/AFP/Getty Images)

Δύο σημειώματα του Αλμπερτ Αϊνστάιν στα οποία περιγράφει τη θεωρία του για μια ευτυχισμένη ζωή πωλήθηκαν σε δημοπρασία στην Ιερουσαλήμ έναντι 1,56 εκατ. δολαριών.

Ο φυσικός έδωσε τα δύο σημειώματα σε έναν ταχυδρόμο το 1922 στο Τόκιο, αντί φιλοδωρήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις είχε μάθει ότι είχε βραβευθεί με το βραβείο Νόμπελ.

Τότε σύμφωνα με το BBC, είχε πει στον ταχυδρόμο πως αν ήταν πολύ τυχερός αυτά τα σημειώματα κάποτε θα είχαν πολύ μεγάλη αξία.

Στο σημείωμα προς τον ταχυδρόμο ο Αϊνστάιν συμβουλεύει πως το να πετύχεις ένα όνειρο χρόνων δεν εγγυάται απαραίτητα και την ευτυχία.

Ο Αϊνστάιν, έμαθε για την βράβευσή του ενώ βρισκόταν στην Ιαπωνία για μια διάλεξη. Όταν ο ταχυδρόμος τον επισκέφθηκε στο δωμάτιο του, ο μεγάλος φυσικός διαπίστωσε ότι δεν είχε χρήματα για φιλοδώρημα και του έγραψε τα σημειώματα στο χαρτί αλληλογραφίας του Imperial Hotel.

Μια από την πρότασή του είναι γραμμένη στα γερμανικά και αναφέρει: «Μια ήσυχη και ταπεινή ζωή θα φέρει περισσότερη ευτυχία απ’ ότι το κυνήγι της επιτυχίας και η συνεχής ανησυχία που φέρνει αυτό».

Στο δεύτερο σημείωμα που έγραψε την ίδια ώρα και που πουλήθηκε για 240.000 δολάρια, ο Αινστάιν συμβούλευε τον Ιάπωνα ταχυδρόμο πως «όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».

Σύμφωνα με τον οίκο που δημοπράτησε τα σημειώματα, τον Winner's auction house , η τελική τιμή στην οποία πωλήθηκαν ξεπέρασε κατά πολύ την τιμή στην οποία εκτιμήθηκαν πριν τη δημοπρασία. Η ίδια πηγή ανέφερε πως ένας εκ των πωλητών ήταν Ευρωπαίος που όμως δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με το BBC, ο πωλητής των σημειωμάτων φέρεται να είναι ο ανιψιός του ταχυδρόμου.

Sponsored Post