ΔΙΕΘΝΕΣ
28/12/2015 13:23 EET | Updated 28/12/2015 14:16 EET

Χωρίς συμφωνία για συνεργασία στην Ισπανία: Αγκάθι για τη σύσταση κυβέρνησης και η Καταλονία

ASSOCIATED PRESS
A pro Independence demonstrator gestures - four fingers symbolizing the four bars of the Catalonian flag, during a demonstrations to show public support for the Parliament of Catalonia, in Barcelona, Spain, Sunday, Nov. 22, 2015. Prime Minister Mariano Rajoy made his first visit to the regional capital of Catalonia on Saturday following his administration's legal push to halt an effort secessionist regional parties to declare independence from Spain by 2017. (AP Photo/Emilio Morenatti)

Μεγάλες θα πρέπει να είναι οι υποχωρήσεις που θα κάνουν οι ηγέτες των ισπανικών κομμάτων που αναδείχθηκαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να συσταθεί κυβερνητικός συνασπισμός.

Υπενθυμίζουμε ότι κανένα κόμμα δεν κατάφερε να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, ενώ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, λιγότερο από το ένα τρίτο των Ισπανών θα επιθυμούσαν νέο κύκλο εκλογών. Ακόμα, μόλις το 7% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν διαφορετικά αν διεξάγονταν νέες εκλογές.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα θέτουν κόκκινες γραμμές και απαιτήσεις, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιος συμβιβασμός. Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, ξεκαθάρισε ότι θα απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία που θα οδηγούσε σε μια νέα κυβέρνηση με τον Ραχόι ή κάποιον άλλο ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας (PP). Ταυτόχρονα, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποντέμος είχε δηλώσει ότι είναι ανοικτός σε μια συμφωνία με τους Σοσιαλιστές.

Σήμερα, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ο Σάντσεθ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με οποιοδήποτε κόμμα που τάσσεται υπέρ μιας διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Δεν θα συζητήσουμε θέματα για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις ο Ιγκλέσιας, ο οποίος έχει δηλώσει πρόθυμος να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας εάν βρεθεί στην εξουσία, είπε ότι αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα των Σοσιαλιστών να σχηματίσουν μια εναλλακτική κυβέρνηση από αυτή του Ραχόι.

Οι Ποντέμος και το Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες αφορούν στη σύσταση της Ισπανίας. Την ίδια στιγμή, τα δύο κόμματα παρουσιάζουν και μεταξύ τους διαφορές όσον αφορά το εκλογικό σύστημα ή την οργάνωση των περιφερειών. Για να μπορέσει να γίνει συμφωνία με το Λαϊκό Κόμμα, ο Ραχόι θα πρέπει να αλλάξει τις τοποθετήσεις του αναφορικά με την Καταλονία, ενώ οι Σοσιαλιστές θα αναγκαστούν δεχτούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η νέα Βουλή θα συσταθεί στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ, σύμφωνα με τον Guardian, δεν θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας θα προτείνει έναν υποψήφιο για σύσταση κυβέρνησης. Το πιθανότερο είναι ότι η εντολή θα δοθεί στον Ραχόι, ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της Ισπανίας, ο οποίος έχει τονίσει ότι θέλει να διατηρήσει την θέση του στην εξουσία. Εάν όμως δεν καταφέρει να κερδίσει την ψήφο της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, εντολή θα δοθεί σε κάποιο άλλο κόμμα. Εάν μέσα σε δύο μήνες δεν συσταθεί κυβέρνηση, θα έχουμε νέο κύκλο εκλογών.