ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/11/2018 18:09 EET | Updated 06/11/2018 18:31 EET

Διεθνές κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης αναβολικών «ξεσκέπασε» η ΕΛ.ΑΣ.

EΛ.ΑΣ.

Πλήγμα στο παγκόσμιο καρτέλ αναβολικών χαπιών και ουσιών, καθώς μετά από επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παρασκευή, διακίνηση και διάθεση αναβολικών ουσιών, στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. 

Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αττική, Κρήτη και Ήπειρο, συνελήφθησαν έντεκα Ελληνες, μέλη της οργάνωσης, δέκα άνδρες και μία γυναίκα, μεταξύ των οποίων και ο «αρχηγός» της. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και «βαριά» ονόματα του μπόντι μπίλντινγκ. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της νοθείας τροφίμων, της έκθεσης, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τα όπλα και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα. 

 

Μεγάλο όνομα του bodybuilding ο αρχηγός

Μεγάλο όνομα στο χώρο του bodybuilding φέρεται ως αρχηγικό μέλος του κυκλώματος διακίνησης αναβολικών που εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.

Ο συλληφθείς κατηγορείται ότι πουλούσε αναβολικές ουσίες σε αθλητές bodybuilding. Πρόκειται για πρόσωπο που ασχολείται επί σειρά ετών με το συγκεκριμένο άθλημα και αποτελεί «εμβληματική» φιγούρα για τους αθλητές. Πρόσφατα, μάλιστα, έδωσε το παρών σε αγώνες που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε επίσης ένας 28χρονος, κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος διαχειριζόταν το παρασκευαστήριο της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι συλληφθέντες είχαν ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, η οποία έχοντας ως βασικά χαρακτηριστικά την ιεραρχική δομή, τους διακριτούς ρόλους και τη διαρκή δράση, ειδικευόταν στην κατ’ επάγγελμα παρασκευή, αποθήκευση, εμπορία, διακίνηση, προμήθεια και χορήγηση παράνομων και απαγορευμένων αναβολικών ουσιών, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν και εμπορεύονταν παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από αναβολικές ουσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον περασμένο Απρίλιο.

ΕΛ.ΑΣ.

Η μέθοδος 

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που ανέλυσαν τη μεθοδολογία του κυκλώματος, έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ο «αρχηγός» της οργάνωσης, είχε αναλάβει την εισαγωγή από το εξωτερικό (Κίνα, Πολωνία), έτοιμων αναβολικών σκευασμάτων και πρώτων υλών, ενώ στη συνέχεια σε παρασκευαστήριο που διατηρούσε σε περιοχή της Κρήτης, προέβαινε, με τη χρήση ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού, στην παρασκευή παράνομων αναβολικών, στην τελική τους μορφή. 

Ακολούθως, με αυτά προμήθευε τα λοιπά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την περαιτέρω διακίνηση, εμπορία και χορήγησή τους στους «τελικούς χρήστες», μεταξύ των οποίων και αθλητές, ενώ η διακίνηση των παράνομων σκευασμάτων πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών και οχημάτων των μελών. Οπως αποδείχθηκε, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, κυρίως σε Αττική, Κρήτη και Ήπειρο, έχοντας επεκτείνει τη δράση τους και σε χώρες του εξωτερικού (Πολωνία, Γερμανία και Κύπρο). 

 

ΕΛ.ΑΣ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και σε λοιπούς χώρους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης σε Αττική, Κρήτη και Ήπειρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

* 141.639 αναβολικά (δισκία, φιαλίδια, αμπούλες, σύριγγες),

301 ηρεμιστικά χάπια και 40 ναρκωτικά χάπια (MDMA),

6.520 γραμμάρια καπνού,

6,2 γραμμάρια κάνναβης,

αεροβόλο όπλο και 2 μαχαίρια,

13 φυσίγγια αερίου και 29 αβολίδοτα φυσίγγια,

μηχανικός εξοπλισμός παρασκευής αναβολικών σκευασμάτων,

πλήθος πρώτων υλών, κενών συσκευασιών,

19 κινητά τηλέφωνα,

9 ηλεκτονικοί υπολογιστές (2 σταθεροί και 7 φορητοί),

2 tablets,

σκληρός δίσκος και 2 μέσα αποθήκευσης USB,

155.499 ευρώ και 136 δολάρια ΗΠΑ και

πλήθος εγγράφων-ιδιόχειρων σημειώσεων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των ερευνών συνελήφθη ημεδαπή για παραβάσεις της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και ψευδή ανωμοτί κατάθεση. Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.