ΔΙΕΘΝΕΣ
24/04/2015 04:40 EEST | Updated 24/04/2015 04:57 EEST

Καταρρίπτοντας το «αμερικανικό όνειρο». Ο μάγειρας της Γερουσίας των ΗΠΑ που ζει από κουπόνια για τρόφιμα

O Bertrand Olotara, ζει στην Ουάσιγκτον. Έχει δύο πτυχία- το ένα στις επιχειρήσεις- είναι πατέρας πέντε παιδιών, τα οποία ως διαζευγμένος μεγαλώνει μόνος, και καθημερινά βρίσκεται δίπλα σε μερικούς από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους των ΗΠΑ, ενίοτε και του κόσμου, φροντίζοντας για τη διατροφή τους. Βλέπετε, ο 44χρονος, είναι μάγειρας στο εστιατόριο της Γερουσίας…Μια δουλειά που σίγουρα πολλοί θα ζήλευαν. Ή μήπως όχι;

Εκ πρώτης όψεως όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά…Τις καθημερινές ξυπνά στις 4:30 το πρωί και χρειάζεται μια ώρα για να πάει στη δουλειά του. Αλλά δεν παραπονιέται για τις ώρες. Όταν γυρίζει στο σπίτι, αν και κουρασμένος, πρέπει να μαγειρέψει για τα παιδιά του και καθώς όλα πηγαίνουν ακόμη σχολείο να τα βοηθήσει στα μαθήματά τους.

Κάποιος θα έλεγε πως η ζωή του, είναι «τακτοποιημένη»…και κοντά στα πρότυπα του μέσου οικογενειάρχη των ΗΠΑ.

Αυτή όμως δεν είναι η περίπτωση του Bertrand …αν και θα μπορούσε. Γι αυτό και αποφάσισε να απεργήσει!

Ο μάγειρας της Γερουσίας που ζει από κουπόνια - τροφίμων

«Θέλω όλοι αυτοί οι οποίοι προαλείφονται για την προεδρία να μάθουν πως ζω σε συνθήκες φτώχειας. Πολλοί γερουσιαστές δίνουν ομιλίες και υποστηρίζουν πως δημιουργούν ευκαιρίες για τους εργαζόμενους και βοηθούν τα νέα παιδιά να κατακτήσουν το αμερικανικό όνειρο. Οι περισσότεροι όμως δεν έχουν προσέξει ή δεν έχουν ενδιαφερθεί για το γεγονός πως ακόμη και οι άνθρωποι που εργάζονται στο ίδιο κτίριο με αυτούς δίνουν μάχη για να επιβιώσουν», αναφέρει ο Bertrand στο άρθρο του στον «Guardian».

Όπως εξηγεί, αν και εργάζεται 70 ώρες την εβδομάδα δεν καταφέρνει να πληρώσει το ενοίκιό του, να πληρώσει για όσα χρειάζονται τα παιδιά του στο σχολείο και «δεν μου αρέσει που το παραδέχομαι αλλά χρησιμοποιώ κουπόνια για τρόφιμα για να μην πέσουν τα παιδιά μου νηστικά για ύπνο». Αιτία; Πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη βασικού μισθού ή δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ που απασχολούνται σε εταιρείες που παίρνουν εργολαβικά έργα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Αυτό όμως που φαίνεται να τον εξοργίζει ακόμη περισσότερο είναι πως έκανε «ακριβώς ό,τι μας λένε οι πολιτικοί πως πρέπει να κάνουμε για να προοδεύσουμε: εργάζομαι σκληρά και παίζω σύμφωνα με τους νόμους, Αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο και εργάστηκα ως αντικαταστάτης δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο για πέντε χρόνια. Αλλά απολύθηκα και τώρα προσπαθώ να τα βγάλω πέρα με αδιέξοδες δουλειές».

Αξιοπρεπή μισθό και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Και φυσικά θέτει ένα αναπόφευκτο ερώτημα προς τους ψηφοφόρους των επερχόμενων προεδρικών εκλογών: «Εάν οι προεδρικοί υποψήφιοι δεν βοηθούν τους εργαζόμενους που τους τους εξυπηρετούν κάθε μέρα θα βοηθήσουν τα εκατομμύρια των μισθοσυντήρητων Αμερικανών εργατών που δεν γνωρίζουν και δεν βλέπουν καν;».

Ο Bertrand διάλεξε την 22α Απριλίου για να απεργήσει, όχι τυχαία. Γνώριζε πως ήταν η ημέρα που η εταιρεία στην οποία εργάζεται και έχει πάρει την καφετέρια της Γερουσίας, θα ανανέωνε το συμβόλαιο της ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Καπιτώλιο. Ουδείς όμως εκ των Γερουσιαστών, όπως υποστηρίζει ο Bertrand, δεν ρώτησε και δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει εάν αυτή τη πολυεθνική εταιρεία με έδρα τη Μ.Βρετανία φέρεται σωστά στους εργαζόμενους, ούτε εάν- παρά τα εκατομμύρια που έχει κέρδος- φροντίζει να δίνει στους εργαζόμενούς της έναν αξιοπρεπή μισθό. Και τονίζει πως οι εργαζόμενοι έχουν άποψη γι’ αυτά τα ομοσπονδιακά συμβόλαια με εταιρείες αλλά «ουδείς ενδιαφέρεται για να ρωτήσει».

Αυτό που ζητούσε από τον Barack Obama και άλλοι 40 εργαζόμενοι μεταξύ των οποίων και ένας άστεγος, ήταν να εκδώσει μια εκτελεστική διαταγή, η οποία θα διασφάλιζε πως οι εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακούς εργολάβους- όπως ο ίδιος- θα λάμβαναν έναν μισθό που θα τους επέτρεπε να ζήσουν αξιοπρεπώς καθώς και τη δυνατότητα για συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Πηγή:The Guardian

Sponsored Post