ΔΙΕΘΝΕΣ
29/11/2015 06:27 EET | Updated 29/11/2015 07:06 EET

Στην Τουρκία η σορός του Ρώσου πιλότου. Θα επιστραφεί στη Μόσχα δήλωσε ο Νταβούτογλου

ASSOCIATED PRESS
This frame grab from video by Haberturk TV, shows a Russian warplane on fire before crashing on a hill as seen from Hatay province, Turkey, Tuesday, Nov. 24, 2015. Turkey shot down the Russian warplane Tuesday, claiming it had violated Turkish airspace and ignored repeated warnings. Russia denied that the plane crossed the Syrian border into Turkish skies. (Haberturk TV via AP) TURKEY OUT

Η σορός του πιλότου του ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα από ένα τουρκικό F-16 στα σύνορα με τη Συρία προκαλώντας διεθνή αναστάτωση, βρίσκεται από το Σάββατο στην Τουρκία και θα επιστραφεί στη Ρωσία έπειτα από αίτημα της Μόσχας, δήλωσε σήμερα Κυριακή ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σε συνέντευξη Τύπου, πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ σχετικά με το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, ο Νταβούτογλου είπε, αναφορικά με τη σορό του άτυχου πιλότου, πως τηρήθηκαν όλα όσα προβλέπει η Ορθόδοξη θρησκεία.

Ακόμη σημείωσε πως με τους διαφορετικούς συνασπισμούς που επιχειρούν στη Συρία είναι πιθανό να συμβούν παρόμοια περιστατικά όπως αυτό με τη ρωσικό μαχητικό. Για την αποτροπή παρόμοιων συμβάντων πρότεινε μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και συντονισμό.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Άγκυρα, Ιγκόρ Μιτιάκοφ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti: «Σήμερα ... η σορός του Ήρωα της Ρωσίας Όλεγκ Πεσκόφ θα παραδοθεί στην Άγκυρα. Ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας θα τη συνοδεύσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, και ο πρεσβευτής και το προσωπικό της πρεσβείας στην Άγκυρα θα υποδεχτούν τη σορό στο αεροδρόμιο της Άγκυρας. Η ημερομηνία και η ώρα παράδοσης της σορού του χειριστή στη Ρωσία μένει να διευκρινιστεί».

Σημειώνεται ότι οι Τουρκμένοι αντάρτες είχαν ισχυριστεί πως σκότωσαν τους δύο πιλότους. Ωστόσο έπειτα από επιχείρηση ο δεύτερο πιλότος διασώθηκε και επέστρεψε σώος στη Ρωσία. Ο δεύτερος όχι μόνο έχασε τη ζωή του, αλλά οι αντάρτες σκύλευσαν και το σώμα του όπως δείχνουν φωτογραφίες που διέρρευσαν στη δημοσιότητα.

Εν τω μεταξύ δεν έχει διευκρινιστεί πως η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να πάρει από τους αντάρτες τη σορό του πιλότου.