ΔΙΕΘΝΕΣ
12/09/2016 13:15 EEST | Updated 12/09/2016 13:15 EEST

Στο εδώλιο 95χρονος γιατρός του Άουσβιτς κατηγορούμενος για 3.691 θανάτους

BERND WUSTNECK via Getty Images
Former SS medic Hubert Zafke, 95, accused of aiding in 3,681 murders in Auschwitz in 1944, attends his trial on September 12, 2016 at the court in Neubrandenburg. Hearings have been repeatedly postponed owing to the poor health of the defendant, raising questions on whether it can go ahead. / AFP / dpa / Bernd Wüstneck / Germany OUT (Photo credit should read BERND WUSTNECK/AFP/Getty Images)

Μετά από από τρεις αναβολές για λόγους υγείας, 95χρονος πρώην γιατρός των SS δικάζεται στη Γερμανία για μαζικές δολοφονίες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, όπως μετέδωσε το BBC.

Ειδικότερα ο Hubert Zafke εμφανίστηκε σε δικαστήριο του Neubrandenburg,στην βορειανατολική Γερμανία, κατηγορούμενος για παροχή βοήθειας στη δολοφονία 3.681 ανθρώπων στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς.

Το κατηγορητήριο καλύπτει έναν μήνα, από 15 Αυγούστου έως 14 Σεπτεμβρίου του 1944. Οι Ναζί εξόντωσαν περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στο Άουσβιτς, οι περισσότεροι από αυτούς Εβραίοι, όπως υπενθυμίζει το BBC.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός υπηρέτησε για πολλές εβδομάδες το καλοκαίρι του 1944 στην ιατρική μονάδα στο Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Από την πλευρά του ο Hubert Zafke αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι περιέθαλψε μόνο τραυματίες στρατιώτες και μέλη των SS.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι, όπως και άλλοι φρουροί των SS στο Άουσβιτς, ο κ. Zafke γνώριζε καλά τη λειτουργία του στρατοπέδου ως «τόπο μαζικών δολοφονιών». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την παρουσία του εκεί.

Επίσης το BBC επισημαίνει ότι η έφηβη Εβραία Άννα Φρανκ εστάλη στο Άουσβιτς την ίδια περίοδο που o Zafke υπηρετούσε εκεί, ωστόσο πέθανε σε άλλο στρατόπεδο στο Bergen Belsen λίγο πριν εισβάλει σε αυτό ο βρετανικός στρατός το 1945.

Οι πιθανότητες καταδίκης των τελευταίων Ναζί επιζώντων είναι πλέον μικρές, καθώς οι κατηγορούμενοι είναι στα ενενήντα τους.

Ωστόσο τον Ιούνιο ο 94χρονος Reinhold Hanning, πρώην φρουρός στο Άουσβιτς καταδικάστηκε, από γερμανικό δικαστήριο, σε πενταετή κάθειρξη έχοντας κριθεί ένοχος για συμμετοχή στο φόνο τουλάχιστον 170.000 ανθρώπων.

Άλλο όμως δικαστήριο στη βόρεια πόλη του Κιέλου, την περασμένη Παρασκευή έκρινε ανίκανη να δικαστεί την 92 ετών Helma M. η οποία και αυτή, εργαζόμενη ως χειρίστρια ασυρμάτου των SS στο ίδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης, χαρακτηρίστηκε από το κατηγορητήριο ως «εξάρτημα της μηχανής του θανάτου» έχοντας μερίδιο ευθύνης για περισσότερες από 260.000 εκτελέσεις.