ΔΙΕΘΝΕΣ
03/06/2016 06:08 EEST | Updated 03/06/2016 07:44 EEST

«Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Γερμανία δεν θα επιδεινωθούν ριζικά» δηλώνει ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ

Anadolu Agency via Getty Images
ANKARA, TURKEY - JUNE 3: Turkish Prime Minister Binali Yildirim attends a press conference before his official visit to Baku, at Esenboga International Airport in Ankara, Turkey on June 3, 2016. (Photo by Turkish Prime Ministry /Mustafa Aktas/Anadolu Agency/Getty Images)

Η Τουρκία και η Γερμανία είναι «δύο σημαντικοί σύμμαχοι» και οι σχέσεις τους «δεν θα επιδεινωθούν ριζικά» μετά την αναγνώριση από την Μπούντεσταγκ της γενοκτονίας των Αρμενίων, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Η Γερμανία και η Τουρκία είναι δύο σημαντικοί σύμμαχοι, Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι οι σχέσεις θα επιδεινωθούν ριζικά δια μιάς εξαιτίας της απόφασης αυτής ή παρόμοιων αποφάσεων», είπε

«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσουμε, δεν θα πούμε τίποτε», πρόσθεσε.

Η Τουρκία αντέδρασε χθες οργισμένα μετά την έγκριση από το γερμανικό Κοινοβούλιο ενός ψηφίσματος με το οποίο αναγνωρίζεται η αρμενική γενοκτονία, ανακαλώντας τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο και απειλώντας με αντίποινα καταμεσής της μεταναστευτικής κρίσης.

«Το ψήφισμα αυτό θα επηρεάσει σοβαρά της τουρκο-γερμανικές σχέσεις», προειδοποίησε μετά την ψηφοφορία ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επισκεπτόταν την Κένυα, λέγοντας ότι θα γίνουν «διαβήματα» μετά την επιστροφή του στην Τουρκία.

Επαναλαμβάνοντας πως η Τουρκία θεωρεί ότι το ψήφισμα αυτό είναι «άκυρο και κενό περιεχομένου», ο Γιλντιρίμ εκτίμησε πως «αυτή η απόφαση έπληξε σημαντικά τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι θα δοθούν οι «κατάλληλες απαντήσεις».

«Όποιες κι αν είναι οι καταστάσεις, θα συνεχίσουμε τις σχέσεις με τους φίλους μας, με τους συμμάχους μας», υπογράμμισε ωστόσο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Βερολίνο είναι κρίσιμης σημασίας για την εφαρμογή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες, η οποία διέρχεται μια περιοχή αναταράξεων.

Η Γερμανία, διά του υπουργού της των Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προσπάθησε χθες να μετριάσει τις οργή του σημαντικού εταίρου της λέγοντας πως ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν «υπερβολικές αντιδράσεις» από την Άγκυρα.

Το ψήφισμα της Μπούντεσταγκ αποτελεί ένα επιπλέον βήμα προς την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στη Γερμανία, αλλά δεν δεσμεύει την κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύρια ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαρκούντος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί ιστορικοί και περισσότερες από είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, αναγνώρισαν τις σφαγές αυτές ως γενοκτονία.

Η Τουρκία δηλώνει από την πλευρά της πως επρόκειτο για εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο προστίθετο και η πείνα, στη διάρκεια του οποίου 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι σκοτώθηκαν.

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Γερμανία λόγω της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Sponsored Post