Digital & Social Media Nation Greece: Mια δυναμική ομάδα ψηφιακού μάρκετινγκ στην Eλλάδα

Ήρθε για να μείνει.
.
.
Getty

Η ψηφιακή κουλτούρα της ελληνικής αγοράς αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, ιδιαίτερα υπό το φως της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός ακόμη και των πιο μικρών επιχειρήσεων καθίσταται ζωτικής σημασίας για την επιβίωση τους, με το ψηφιακό μάρκετινγκ να μετουσιώνεται σε φαρέτρα ανταγωνιστικότητας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον μετασχηματισμού, η δυναμική ομάδα του Digital & Social Media Nation Greece, έχει καταφέρει να ενώσει όλους τους επαγγελματίες του «ψηφιακού κόσμου» και να δημιουργήσει μία κοινότητα ενημέρωσης και εκπαίδευσης γύρω από τον συγκεκριμένο κλάδο.

.
.
.

Eίχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε, λοιπόν, με τον δημιουργό κι έναν από τους διαχειριστές της ομάδας, Αποστόλη Αϊβαλή, θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για αυτή την κοινότητα που απαριθμεί 12.000 και πλέον μέλη.

Τι ακριβώς είναι το Digital & Social Media Nation και γιατί θα πρέπει να γίνει κάποιος μέλος στην κοινότητα αυτή;

Η ομάδα αυτή είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2016 με στόχο να δημιουργήσει μία κοινότητα για όλους όσοι εργάζονται στο μάρκετινγκ, το ψηφιακό μάρκετινγκ, τη διαφήμιση και όχι μόνο, δίνοντάς τους το χώρο να ανταλλάσσουν απόψεις και χρήσιμες συμβουλές πάνω στους τομείς αυτούς.

Πέντε χρόνια αργότερα, το Digital & Social Media Nation Greece αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο Facebook group αποτελούμενο από επιχειρηματίες, στελέχη, φοιτητές και ακαδημαϊκούς που δραστηριοποιούνται στο ψηφιακό μάρκετινγκ και τα social media γενικότερα, με κύριο στόχο τη συνεχή ενημέρωση γύρω από όλες τις νέες αλλαγές και πρακτικές του κλάδου, εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά και “networking” μεταξύ επαγγελματιών και στελεχών.

.
.
.

Είναι τόσο σημαντικό το digital marketing για τον εμπορικό κόσμο και την αγορά σήμερα;

Το digital marketing είναι αυτή τη στιγμή από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για οποιονδήποτε επαγγελματία εκεί έξω για να προβάλει και να αναδείξει σωστά τη δουλειά του/της, στο κοινό που τον ή την ενδιαφέρει.

Η ψηφιακή τεχνολογία και το μάρκετινγκ έχουν ήδη γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αλλά κι ένα μεγάλο κομμάτι όλων των επαγγελμάτων, κι αυτό ακριβώς το κενό καλύπτει το “Digital Nation”: του να αναζητήσουμε, να αντιληφθούμε και να ανακαλύψουμε όλα αυτά τα στοιχεία και τους ανθρώπους του ψηφιακού μάρκετινγκ που μπορούν να μας βοηθήσουν επαγγελματικά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του digital marketing για μία επιχείρηση ή έναν επαγγελματία;

Καθημερινά όλοι μας καταναλώνουμε αδιάκοπα περιεχόμενο από διαφόρων ειδών ψηφιακά μέσα. Μας δημιουργούνται «νέες ανάγκες» στο αυτοκίνητο, στον καναπέ, στη βόλτα μας.

Αυτό σημαίνει πως πλέον όλα τα ερεθίσματά μας ως καταναλωτές έρχονται κατά βάση από τα ψηφιακά μέσα. Εκεί ακριβώς βρίσκει τη θέση του το digital marketing.

Ο κάθε επαγγελματίας μπορεί να στοχεύσει τους δυνητικούς του πελάτες, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με άλλα παραδοσιακά μέσα.

Αυτό έχει κάνει και το digital marketing έναν από τους πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στην παγκόσμια αγορά και γι’ αυτό η συνεχής πληροφόρηση, εκπαίδευση και γνώση του αντικειμένου έχει γίνει πλέον επιτακτική.

Χρειάζεται κάποιος να έχει συγκεκριμένες γνώσεις η εμπειρία για να μπορέσει να γίνει μέλος του group; Τί είδους αξία δίνει στα μέλη του;

Το Digital & Social Media Nation Greece είναι ανοιχτό σε όλους να γίνουν μέλη του, ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους ενασχόληση ή εμπειρία στον κλάδο. Ως «κλειστή» ομάδα όμως, θα πρέπει οι ενδιαφέροντες να στείλουν πρώτα αίτημα για να μπορέσουμε να τους δεχτούμε.

Όλα τα μέλη της ομάδας διαχειριζόμαστε εθελοντικά το group, ενώ η ομάδα moderation αποτελούμενη από τους Γιάννη Πλιώτα και Γεωργία Σουσουράδα ελέγχει μία-μία τις αιτήσεις μελών, καθώς και τις αναρτήσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν παραβιάζονται οι κανόνες του γκρουπ και ταυτόχρονα διατηρείται η αξία που θέλουμε να προσφέρεται στην κοινότητα: χρήσιμο περιεχόμενο με ταξινομημένες όλες τις αναρτήσεις σε ’topics’, καλές πρακτικές, συμβουλές, καθοδήγηση και προτάσεις για πολύτιμα επαγγελματικά εργαλεία είναι μόνο μερικά από αυτά που παίρνει κάποιος όντας μέλος της ομάδας.

Ποιο πιστεύετε πως είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της κοινότητας;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ο συνδετικός κρίκος που έχει σχηματίσει η κοινότητα αυτή στην αγορά εργασίας. Ένα από τα ’topics’ που προανάφερα είναι οι επαγγελματικές ευκαιρίες που αναρτώνται κι αυτή τη στιγμή αποτελούν και τη μεγαλύτερη σε αναρτήσεις θεματολογία.

Καθημερινά, μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες αναρτούν θέσεις εργασίας αναζητώντας άτομα σε διάφορους τομείς του κλάδου, κάτι που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τα μέλη στην εξεύρεση εργασίας.

Επίσης, οι διαχειριστές μας Ελισάβετ Μάλο, Ραφαέλα Μαυριδάκη και Νανώ Παπαϊωάννου ασχολούνται αποκλειστικά με το να συγκεντρώνουν και να αναρτούν σε τακτά χρονικά διαστήματα τις νέες θέσεις εργασίας που αφορούν τα μέλη μας, δίνοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στο να γεφυρώσουμε την ανάγκη που έχει ο κλάδος από επαγγελματίες.

.
.
.

Ποια είναι τα trend του 2021 που έχετε παρατηρήσει να υπάρχουν στο χώρο του digital marketing από τα μέλη του group;

Κάθε νέα εφαρμογή σε ΑΙ (Artificial Intelligence – Τεχνητή Νοημοσύνη), είτε αυτή είναι με αναγνώριση προσώπου, χρήση φωνής ή άλλου είδους επικοινωνία, ήρθε για να μείνει.

Το περιεχόμενο augmented reality (επαυξημένης πραγματικότητας) είναι της trend σε πολλά social media, της και τα audio social media σαν το Clubhouse, μέσω των οποίων θα ξεκινήσει ένα νέο κύμα ακουστικών εφαρμογών γενικότερα.

Βλέπουμε μεγάλη άνοδο του social commerce η οποία θα συνεχιστεί, αντίστοιχα και το influencer και video marketing.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κοινότητα αυτή; Έχετε συγκεκριμένες ενέργειες που θέλετε να πραγματοποιήσετε και με ποιο στόχο;

H κοινότητα αυτή έχει ήδη στο ενεργητικό της μία ομάδα από δημιουργούς περιεχομένου, η οποία γράφει για θέματα επικαιρότητας, θέματα στα οποία υπάρχει σχετική εξειδίκευση και γνώση, και είναι κάτι που θέλουμε σίγουρα να εξελίξουμε, με περισσότερους «αρθρογράφους» στο ενεργητικό του γκρουπ.

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ομάδα αυτή μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς κι ότι δεχόμαστε συνεχώς συγχαρητήρια για τον τρόπο διαχείρισης της από ανθρώπους που πραγματικά βρίσκουν αξία σε όλη αυτή τη δραστηριότητα.

Ωστόσο, οι προσδοκίες μας για αυτή την κοινότητα δεν σταματούν μόνο στο Facebook. Ήδη, ακόμη και πριν την πανδημία, είχαμε ξεκινήσει μία σειρά από networking events με τους Παναγιώτη Παπαχατζή, Μαρία Παπιδά, Πέπυ Ρουμελιώτη και Σόφη Χαλκίδη στην αντίστοιχη ομάδα των event σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η οποία συνεχίστηκε εν μέσω Covid με online events πάνω σε συγκεκριμένες θεματολογίες.

Οπότε είμαστε σίγουροι πως όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε κι από κοντά πολλούς από τα μέλη αυτής της μεγάλης κοινότητας και να προσφέρουμε ακόμα μία ευκαιρία για networking, όμορφες συζητήσεις κι εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Ομάδα αρθρογράφων Digital & Social Media Nation Greece:

Παναγιώτης Παπαχατζής

Άγγελος Περλέγκας

Νίκος Καψωμενάκης

Αποστόλης Αϊβαλής

Δημήτρης Δημητριάδης

Ιωάννα Δρέττα

Χρήστος Μάρκου

Κοσμάς Δεβελέγκας

Γαληνός Γιαγκλής

Γιώργος Ευστρατιάδης

Χάρης Τάκας

Γιάννης Βλαχογιάννης

Λίλα Καραποστόλη

Σταυρούλα Κατσούλα

Για να γίνετε μέλος της ομάδας μπορείτε να μεταβείτε στο Digital & Social Media Nation Greece.

Δημοφιλή