ΔΙΕΘΝΕΣ
20/09/2018 15:30 EEST

Δικαστήριο στη Γαλλία διατάσσει τη Λε Πεν να πάει σε ψυχίατρο

Eric Gaillard / Reuters

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας, Μαρίν Λε Πεν είναι έξαλλη με την απόφαση γαλλικού δικαστηρίου που ορίζει να υποβληθεί σε ψυχιατρική αξιολόγηση.

Η δικαστική απόφαση, όπως αναφέρει η γαλλική έκδοση της HuffPost, φέρει ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας και των κατηγοριών που είχαν απαγγελθεί στην πρόεδρο του «Εθνικού Μετώπου» (FN) που πριν μερικούς μήνες έγινε «Εθνικός Συναγερμός» (RN), για «διανομή βίαιων εικόνων». Η Λε Πεν είχε αναρτήσει στο Twitter στις 16 Δεκεμβρίου του 2015 φωτογραφίες από φρικαλεότητες που είχαν διαπραχθεί από μέλη του Ισλαμικού Κράτους. H δε ανάρτηση έγινε ως απάντηση σε δημοσιογράφο τον οποίο είχε κατηγορήσει ότι «έκανε έναν παραλληλισμούς» ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και το Εθνικό Μέτωπο (FN). 

Η Λεπέν τότε, απευθυνόμενη στον δημοσιογράφο, έκανε λόγο για «απαράδεκτη παρεκτροπή» και για «αποτρόπαιες δηλώσεις» ενώ συνόδευε τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει με το σχόλιο  «Αυτό είναι το Νταές!».

Στις φωτογραφίες εμφανίζεται ένας σύριος στρατιώτης να συνθλίβεται ζωντανός κάτω από τις ερπύστριες άρματος μάχης, έναν ιορδανό πιλότο να καίγεται ζωντανός μέσα σ’ ένα κλουβί και μια φωτογραφία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ με το σώμα του αποκεφαλισμένο και το κεφάλι τοποθετημένο στην πλάτη.

Η δικαστής που εξέδωσε την απόφαση ζητά την άμεση αξιολόγηση της Λε Πεν από ψυχίατρο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν «είναι σε θέση να κατανοήσει όσα λέγονται και να απαντήσει στις ερωτήσεις». 

«Είναι πραγματικά απίστευτο. Αυτό το καθεστώς αρχίζει αληθινά να προκαλεί φόβο», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (RN, πρώην Εθνικό Μέτωπο FN) δημοσιοποιώντας τη δικαστική απόφαση γι’ αυτή την εξέταση. «Πίστευα πως μου είχαν συμβεί όλα: ε, λοιπόν, όχι! Επειδή κατήγγειλα τις φρικαλεότητες του Νταές με μηνύματα στο Twitter, η ‘δικαιοσύνη’ με υποβάλλει σε ψυχιατρική εξέταση! Μέχρι πού θα φθάσουν;!». 

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως όπως αναφέρουν ειδικοί σε γαλλικά ΜΜΕ η ψυχιατρική αξιολόγηση ατόμων που φτάνουν ενώπιον του Δικαστηρίου επειδή έχουν αναπαράγει «υλικό» του Ισλαμικού Κράτους είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. 

Πηγές: HuffPost France,The Local