Δίκη Τοπαλούδη: Ένοχοι και οι δύο για βιασμό και δολοφονία

Η απόφαση είναι ομόφωνη και ανακοινώθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου.
Eurokinissi

Ένοχοι. Για τη φρικτή δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη.

Η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας ανακοίνωσε ότι οι δύο κατηγορούμενοι (ο 23χρονος Μ.Κ. και ο 21χρονος Α.Λ.) κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι και για ομαδικό βιασμό και για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από κοινού. Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο, όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να ανακοινωθεί η ποινή των δύο δραστών και εάν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Για να πέσει η αυλαία σε μία πολύκροτη υπόθεση, με πολλές προεκτάσεις, που συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη.

Η εισαγγελέας, μετά την απόρριψη όλων των αιτημάτων για αναγνώριση ελαφρυντικών από το δικαστήριο πρότεινε την επιβολή των βαρύτερων ποινών που προβλέπει ο νόμος για τον ομαδικό βιασμό και τη στυγερή δολοφονία της άτυχης φοιτήτριας, δηλαδή ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη.

Έξω από το δικαστήριο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, φωνάζοντας συνθήματα κατά των γυναικοκτονιών.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους δύο κατηγορουμένους. Για τον κατηγορούμενο Μ.Κ. ζητήθηκαν τα ελαφρυντικά ακαταλόγιστο ή μειωμένου καταλογισμού, μετεφηβικής ηλικία, ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς προς το δικαστήριο υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να παραμείνει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο και να παρέλθει το 18μηνο.

Για τον κατηγορούμενο Α.Λ. ζητήθηκαν τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας, πρότερου έντιμου βίου, καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του και οτι βρισκόταν σε εξάρτηση από το άλλο άτομο.

«Το παιδί μου δεν γυρνάει πίσω»: Η αντίδραση της μητέρας της Ελένης για τα ελαφρυντικά

Έντονη ήταν η αντίδραση της μητέρας της Ελένης Τοπαλούδη, όταν άκουσε την υπεράσπιση του Ροδίτη κατηγορούμενου να ζητά ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας για τον εντολέα της.

Η κ. Τοπαλούδη αποχώρησε οργισμένη από τη δικαστική αίθουσα όταν άκουσε τον συνήγορο του 23χρονου να λέει «μακάρι η Ελένη να βρισκόταν στην ζωή». Η γυναίκα άρχισε να κλαίει και να φωνάζει πως το παιδί της «δεν γυρνάει πίσω», καταχειροκροτούμενη από πολλούς που βρισκόταν στην δικαστική αίθουσα. Βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου, οδηγήθηκε σε χώρο του Εφετείου που λειτουργεί ως ιατρείο.

Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη
Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Ροδίτης κατηγορούμενος και ο αλβανικής καταγωγής συγκατηγορούμενός του, από κοινού, στις στις 28 Νοεμβρίου 2018, βίασαν, βασάνισαν και στη συνέχεια πέταξαν στη θάλασσα την Ελένη. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν πως δεν υπάρχει βιασμός και αποδίδουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη για τη σκληρή κακοποίηση με γροθιές, χτυπήματα με ένα ηλεκτρικό σίδερο και μαχαιριές που δέχθηκε η φοιτήτρια λίγο πριν βρεθεί στη θάλασσα. Οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι έριξαν, επίσης, την ευθύνη ο ένας στον άλλον και για την κατακρήμνιση της λιπόθυμης φοιτήτριας στα βράχια.

Εισαγγελέας: «Να μην τους δώσετε κανένα ελαφρυντικό. Δεν το αξίζουν»

Η εισαγγελέας Έδρας ζήτησε από τους δικαστές να μην αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό για τους δύο κατηγορούμενους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν το αξίζουν».

Η εισαγγελέας ανέφερε πως οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι σε όλη τη διάρκεια της δίκης «ενέπαιζαν το δικαστήριο» ενώ τόνισε πως δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά και αντίθετα συνεχίζουν ακόμη και τώρα να διασύρουν την μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη. Η κ. Δόγκα τόνισε πως «δεν άκουσα αλήθειες μέσα στο δικαστήριο» αναφέροντας πως από την αρχή μέχρι το τέλος αυτό που χαρακτηρίζει τους δύο νεαρούς είναι «η έλλειψη ειλικρινούς θέσης» ενώ αναφέρθηκε σε «ηθική διαστροφή» που εμφανίζει ο χαρακτήρας των δύο την ίδια στιγμή που «τα στοιχεία βοούν».

«Αυτή η συγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη» επανέλαβε η εισαγγελέας συνδέοντας την ψευδή, κατά την άποψη της, έκφραση λύπης με τη στάση των κατηγορουμένων που «ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».

Η τοποθέτηση της εισαγγελέως προκάλεσε χειροκροτήματα κάποιων από τους παρευρισκόμενους στο δικαστήριο, οι οποίοι δέχθηκαν την επίπληξη της προέδρου. Ενόσω μιλούσε η εισαγγελική λειτουργός ο πατέρας της Ελένης κρατούσε ψηλά δυο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της.

Ένταση για την αγόρευση της εισαγγελέως

Νωρίτερα την Πέμπτη (14/05) η δίκη διεξήχθη σε τεταμμένο κλίμα, μετά την άφιξη εντός του δικαστηρίου του συμβούλου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Κλεφτοδήμου.

Ο κ. Κλεφτοδήμος ζήτησε από την Έδρα τον λόγο -σε συνέχεια της ανακοίνωσης του προέδρου της ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρη Βερβεσού που ζητά πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως του Δικαστηρίου- για να διαμαρτυρηθεί, όπως είπε, για όσα ανέφερε η κ. Δόγκα στην αγόρευση της για το ρόλο των δικηγόρων.

Έχοντας στο χέρι του την ανακοίνωση του κ. Βερβεσού, ο κ. Κλεφτοδήμος ανέφερε ότι οι εκφράσεις της εισαγγελέως «προσβάλλουν ευθέως και συλλήβδην όλους τους δικηγόρους».

Η πρόεδρος επιχείρησε να επιβάλει την τάξη επισημαίνοντας στον σύμβουλο ότι δεν έχει τον λόγο και ότι «υπάρχουν άλλα τμήματα για να εκφράσετε τα παράπονά σας, δεν είναι εδώ ο κατάλληλος τόπος».

Ο κ. Κλεφτοδήμος της απάντησε «εκφράζω τις διαμαρτυρίες μου για τις αποστροφές της κυρίας εισαγγελέως».

Η εισαγγελέας ζήτησε αμέσως τον λόγο αναφέροντας πως θα προχωρήσει σε δήλωση αποχής.

Στο ακροατήριο σημειώθηκε ένταση με κάποιους από τους παρευρισκόμενους, όπως ο κ. Τοπλαούδης, να διαμαρτύρονται φωναχτά για την παρουσία του κ. Κλεφτοδήμου στην αίθουσα.

Η πρόεδρος ζήτησε αμέσως να αποχωρήσουν από το δικαστήριο όσοι φωνάζουν και έδωσε προσωρινή διακοπή της διαδικασίας.

Η είσοδος του συμβούλου στην αίθουσα έγινε την στιγμή που ολοκληρώνονταν οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής ώστε να ξεκινήσουν εκείνες της υπεράσπισης.

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η αγόρευση της Εισαγγελέως

Ζητώντας την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, 23 και 22 χρονών η Εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα τόνισε στους δικαστές πως οι δύο νεαροί είχαν πρόθεση να βιάσουν την 19χρονη φοιτήτρια «ακόμη και νεκρή». «Η Ελένη αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο, θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις. Αντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει».

Επανέλαβε δε, πως εξαιτίας πλημμέλειας των αρχών, το δικαστήριο δεν έχει μπροστά του και άλλα θύματα «αυτών των τοξικών ανθρώπων που κάθονται στο εδώλιο».

Όπως ανέφερε η Εισαγγελέας: «Έχω καταγωγή από τη Ρόδο, γνωρίζω κάποια πράγματα. Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι λίγοι άνθρωποι που λένε ας αποδοθεί δικαιοσύνη και κρατάνε τη χώρα όρθια. Έχω παράπονο από το ανακριτικό έργο, υπήρχαν και άλλα θύματα. Θα μπορούσαμε να τις έχουμε και αυτές τις υποθέσεις εδώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή