Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Τι κατέθεσε η οικογένειά του - «Γιατί αυτό το μίσος»

Απών από τη δίκη ο κοσμηματοπώλης. Έξι οι κατηγορούμενοι. Συγκλονίζουν όσα είπαν ο πατέρας, η μητέρα και ο αδερφός του.
NurPhoto via Getty Images

Με καταθέσεις συγγενών του Ζακ ξεκίνησε η δίκη των έξι κατηγορουμένων, δύο επιχειρηματιών και τεσσάρων αστυνομικών, για όσα συνέβησαν το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας όπου ξεψύχησε στο πεζοδρόμιο χτυπημένος ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλου.

Παρόντες στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου είναι οι πέντε από τους έξι κατηγορούμενους, καθώς από τη δίκη απουσίαζε ο κοσμηματοπώλης.

Η διαδικασία ξεκίνησε με καθυστέρηση, καθώς δεκάδες από τους πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί σε συμπαράσταση συγγενών και φίλων του 33χρονου θύματος, θέλησε να εισέλθει στη δικαστική αίθουσα για να παρακολουθήσει τη δίκη. Στο δικαστήριο εκφωνήθηκαν τα ονόματα των 41 μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η πολιτική αγωγή, που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, έθεσε θέμα για την αλλαγή αίθουσας που να δίνει τη δυνατότητα να παραβρεθούν οι παράγοντες της δίκης, εκπρόσωποι από τη Διεθνή Αμνηστία και από την ΛΟΑΤΚΙ, συγγενείς, αλλά και δημοσιογράφοι για τη δημοσιοποίηση της δίκης τηρουμένων των μέτρων για την πανδημία.

Πατέρας Ζακ: Διπλά δολοφόνοι οι αστυνομικοί

Οι καταθέσεις ξεκίνησαν με τους συγγενείς του θύματος, με τον πατέρα του Ζακ, Ευθύμιο Κωστόπουλο. Περιέγραψε το γιo του ως ένα άνθρωπο με κοινωνική ζωή, εργασία και όχι περιθωριοποιημένο. Ο μάρτυρας επέρριψε ευθύνες στους αστυνομικούς και τόνισε: «Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι διπλά δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Απόκρυψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχος το τηλέφωνο του γιου μου και όχι των κατηγορουμένων».

Πρ: Τι γνωρίζετε για την υπόθεση;

Ευθύμιος Κωστόπουλος: Γνωρίζω ότι το παιδί μου δεν μπήκε για να κλέψει μέσα, το είπα στον κ. ανακριτή και μου απάντησε και κάθε μέρα φέρνω αυτά τα λόγια στο μυαλό μου, ότι πρέπει να γίνει ιατροδικαστική. Αυτό έγινε και αποδείχτηκε ότι δεν είχε μπει για να κλέψει. Το άλλο που του είπα, ήταν ότι θα μπορούσαν να κατεβάσουν το ρολό και αν ήταν κλέφτης να έρθει στο εδώλιο και να δικαστεί και εκεί μου απάντησε «πολλά θα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν». Εγώ μετά είδα το βίντεο και ήταν μια στυγνή δολοφονία. Ποιος αμφιβάλλει γι αυτό; [...] Για μένα οι αστυνομικοί είναι διπλά δολοφόνοι, απέκρυψαν στοιχεία, [...] δεν έκαναν έλεγχο στα τηλέφωνα, εγκληματήσανε που δεν δώσανε στοιχεία, [...] εγώ το βίντεο είδα να το έχουν κάτω αιμόφυρτο το παιδί και να το κλωτσάνε! Πού ακούστηκε, πριν λίγο ένας σκότωσε ένα γατάκι και είναι μέσα και αυτοί ακόμα είναι έξω! [φωνάζει]. Συγγνώμη για την οργή μου, αλλά εχω οργή μέσα και θυμό [...] δεν είναι πράγματα αυτά σε πολιτισμένη χώρα. Δεν ξέρω τι άλλο να πω, λέω αυτά που έχω δει και που με εξοργίζουν σαν πατέρα.

Πρ: Σας είχε πει ότι κάποιος τον απειλούσε ή ήθελε να του κάνει κακό;

Ευθύμιος Κωστόπουλος: Ήμουν ο πρώτος που μου είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος, ένα τηλέφωνο που είχα κάνει μου είπε για ιατρικές εξετάσεις για τα Χριστούγεννα, και του είπα θα πας σήμερα σε ιατρικό κέντρο και σου στέλνω σήμερα τα χρήματα. Είχε την στήριξή μας στο οικονομικό, δεν ήταν περιθωριακό άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, σε εκδοτικό οίκο, δούλευε σε θέατρο, μάλιστα ήταν χαρούμενος γιατί το θέατρο που έπαιζε θα γινόταν και την άλλη χρονιά. Έπαιρνε κάποιο επίδομα ως οροθετικός, εγώ δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα. Είχε την στήριξή μας στο οικονομικό, δεν ήταν περιθωριακό άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, σε εκδοτικό οίκο, δούλευε σε θέατρο, μάλιστα ήταν χαρούμενος γιατί το θέατρο που έπαιζε θα γινόταν και την άλλη χρονιά. Έπαιρνε και κάποιο επίδομα ως οροθετικός, εγώ δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα. [...]

Μητέρα Ζακ: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα»

Η τελευταία μάρτυρας της σημερινής διαδικασίας, η κ. Ελένη Κωστοπούλου, που είδε από τα βίντεο τον φρικιαστικό θάνατο του γιου της, παρακάλεσε τους δικαστές να μην αφήσουν «την κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλον άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Η κ. Κωστοπούλου κατέθεσε σε φορτισμένο κλίμα πως ούτε η περιουσία ούτε τίποτε «δεν δικαιολογεί τον φόνο ενός ανθρώπου».

Αναφερόμενη στον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, η μάρτυρας είπε πως δεν ισχύουν όσα ισχυρίζονται περί άμυνας. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουνε τη σύλληψη του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μάθω και εγώ γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετε το για την οικογένεια σας».

Η μάρτυρας, που τα λόγια της συγκίνησαν πολλούς μέσα στην δικαστική αίθουσα, είπε:

«Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται μίσος του τέρατος και δεν ξέρουμε, γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε τα κοσμήματα του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες τους δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις τους, δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε την κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Όπως είπε η μητέρα του θύματος, «ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός» τονίζοντας πως δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ βία. «Εκείνη την στιγμή ήταν ένα παιδί τρομοκρατημένο και φοβισμένο. Δεν μας είπαν ποτέ γιατί».

Αδερφός Ζακ: Ρατσιστικό το έγκλημα

Νωρίτερα ο αδελφός του θύματος Νίκος Κωστόπουλος, χαρακτήρισε τον θάνατο του Ζακ, «ρατσιστικό έγκλημα» τονίζοντας: «Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε άι λάινερ. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει».

Συγκινημένος και με μεγάλη φόρτιση, ο αδελφός του Ζακ αναφέρθηκε σε «ολιγωρία» με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος όταν αμέσως μετά το έγκλημα ήρθε στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στους δύο πολίτες κατηγορούμενους, ο μάρτυρας κατέθεσε την πεποίθηση του πως «σε εμένα είναι ξεκάθαρο πως θέλησαν να τον δολοφονήσουν.. ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε στις κάμερες και μιλούσε. Ο μεσίτης στο λογαριασμό του στο Twitter όπου φαίνεται η ρατσιστική του τάση, χλεύαζε τον αδελφό μου» όπως είπε προκαλώντας αντίδραση της υπεράσπισης του κατηγορούμενου μεσίτη που είπε ότι ο λογαριασμός είναι με το ψευδώνυμο «snake» και όχι με το όνομα του κατηγορούμενου.

Για την έρευνα της Αστυνομίας ο μάρτυρας κατέθεσε πως «χρειάστηκε να γίνω εγώ ερευνητής ή οι φίλοι μας και να πηγαίνουμε σε μαγαζιά να ζητάμε το βιντεοληπτικό υλικό. Υπήρχε ολιγωρία…πιστεύω ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό… προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία…».

Πρ.: Θα σας ρωτήσω, ως αδερφός, αναφορικά με παραβατικό παρελθόν; Είχε συλληφθεί ποτέ;

Ν. Κωστ.: Όχι, όχι, ποτέ.

Πρ.: Πώς εξηγείτε ότι μπήκε εκεί;

Ν. Κωστ.: Ήταν φοβισμένος. Του είχαν επιτεθεί πολλές φορές στο παρελθόν και ο αδερφός μου έλεγε ότι «τρέχω γρήγορα και φεύγω». Δεχόταν συχνά επιθέσεις [ο μάρτυρας συγκινήθηκε]. Εννοώ με αυτό ότι ήταν ένα παιδί που είχε δεχτεί πολλά εκεί έξω, και ψυχολογικά και σωματικά. Απ′ ό,τι είδα προσπάθησε μάλλον να αισθανθεί ασφαλής κάπου και βρέθηκε σε λάθος σημείο.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι η υπεράσπιση επεσήμανε ότι θα πρέπει να βρεθεί αίθουσα που να διαθέτει τεχνική υποδομή για την προβολή του υλικού που βρίσκεται στη δικογραφία.

Οι συνήγοροι των τεσσάρων κατηγορούμενων αστυνομικών τόνισαν ότι το ζήτημα της δυνατότητας προβολής των βίντεο από τον θάνατο του 33χρονου είναι κρίσιμο, ώστε να αποσαφηνιστεί η θέση και η στάση ενός εκάστου κατηγορούμενου για την ποινική αποτίμηση που θα κάνει το δικαστήριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε την εκδίκαση στην παρούσα αίθουσα ορίζοντας ότι παρόντες, πλην των παραγόντων για την διεξαγωγή της δίκης, θα μπορούν να είναι τέσσερις δημοσιογράφοι, ένας από την Διεθνή Αμνηστία, ένας από το Παρατηρητήριο για τη δίκη και ένας από τη ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση.

Δημοφιλή