ΔΙΕΘΝΕΣ
19/05/2020 08:20 EEST | Updated 19/05/2020 14:04 EEST

Διορία 30 ημέρες δίνει ο Τραμπ στον ΠΟΥ, αλλιώς αποχωρεί από τον Οργανισμό

Απειλεί και με οριστικό τέλος στην χρηματοδότησης.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα βάλει οριστικό τέλος στη χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα επανεξετάσει εάν η χώρα του θα παραμείνει μέλος αυτού ή όχι εντός 30 ημερών, εάν δεν υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στον Οργανισμό. 

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του ΠΟΥ είναι διετής. Για τα έτη 2018-19 ανήλθε στα 5,62 δισεκατομμύρια δολάρια (5,1 δισεκ. ευρώ). Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά, με 553,1 εκ. δολάρια, ενώ η Κίνα τα δύο αυτά χρόνια προσέφερε 7,9 εκ. δολάρια.

«Εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών [της Αμερικής] προς τον ΠΟΥ μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού», διεμήνυσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου στην τελευταία παράγραφο τετρασέλιδης επιστολής που απηύθυνε στον επικεφαλής του ΠΟΥ, τον πρώην υπουργό Υγείας της Αιθιοπίας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Φυσικά ανάρτησε την επιστολή στον λογαριασμό του στο Twitter. 

Νωρίτερα είχε κατηγορήσει και πάλι τον Οργανισμό χαρακτηρίζοντας τον «μαριονέτα της Κίνας», επαναλαμβάνοντας την κριτική του για τον χειρισμό της πανδημίας.

«Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. «Είναι μια μαριονέτα της Κίνας».

Σιγή από τον Οργανισμό

H εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν έχει κάποιο άμεσο σχόλιο για την επιστολή που έλαβε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

“Είδα την επιστολή, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση. Είμαστε πολύ απασχολημένο προσπαθώντας να οριστικοποιήσουμε την ατζέντα για την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας”, δήλωσε η Φαντέλα Σάιμπ. “Είμαι βέβαιη ότι στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει (…) κάποια αντίδραση στην επιστολή”, πρόσθεσε. 

Αντίδραση από την Κίνα

Το Πεκίνο από την πλευρά του επέκρινε τον Τραμπ για τις νέες απειλές που εξαπέλυσε και τον κατηγόρησε πως  “αποφεύγει τις υποχρεώσεις του” απέναντι στον Οργανισμό. 

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν εκτίμησε ότι η επστολή του Αμερικανού προέδρου έχει στόχο “να αμαυρώσει τις προσπάθειες της Κίνας να αντιμετωπίσει την επιδημία” covid-19.

Μάλιστα ο Ζάο ζήτησε από την Ουάσινγκτον “να σταματήσει να ρίχνει το φταίξιμο” στη χώρα του και να επικεντρωθεί στη διαχείριση της επιδημία από την οποία έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ και έχουν πεθάνει περισσότεροι από 90.000.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ