ΔΝΤ: Ο «πόλεμος» Κίνας - ΗΠΑ οδηγεί σε απώλεια του 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ εστιάζει στην ένταση που υπάρχει με αφορμή την Ταιβάν και στον τραπεζικό πανικό.
Yuri Gripas via Reuters

Απώλεια έως και 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ προβλέπει το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεσή, καθώς οι εντάσεις ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ αλλά και η τραπεζική κρίση μπορεί να διαταράξουν τις επενδύσεις και να κάνουν τον κόσμο πιο φτωχό.

Όπως αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου, εταιρείες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο ψάχνουν τρόπους για να κάνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους πιο ανθεκτικές «μεταφέροντας την παραγωγή στις χώρες τους ή σε αξιόπιστες χώρες», γεγονός που θα οδηγήσει σε κατακερματισμό των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Το ΔΝΤ επεσημαίνει τα πρόσφατα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως ο νόμος Chips and Science της Ουάσιγκτον.

Η Ιαπωνία, επέβαλε πρόσφατα τους δικούς της περιορισμούς σε 23 τύπους εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών, ενώνοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την ικανότητα της Κίνας να κατασκευάζει προηγμένα τσιπ.

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα έδειξε επίσης μια μετατόπιση των άμεσων ξένων επενδύσεων μακριά από την Κίνα, αν και το Πεκίνο κατατάσσεται για πρώτη φορά στα τελευταία 25 χρόνια, στις τρεις πρώτες χώρες που θα επέλεγε μια ξένη εταιρεία να επενδύσει,

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ υποστηρίζουν οτι οι επενδύσεις γίνονται τώρα σε χώρες που θεωρούνται «γεωπολιτικά κοντινές».

«Οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη μειωμένη πρόσβαση σε επενδύσεις από προηγμένες οικονομίες, λόγω των μειωμένων κεφαλαίων και των κερδών παραγωγικότητας από τη μεταφορά καλύτερων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας», αναφέρουν στην έκθεση οικονομολόγοι του ΔΝΤ.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ένταση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά από μια πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Kevin McCarthy και του Ταϊβανέζου προέδρου Tsai Ing-wen στην Καλιφόρνια, το Πεκίνο άρχισε να εξαπολύει απειλές, λέγοντας ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι πιο ευάλωτες σε αυτή τη μετατόπιση των άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς «στηρίζονται περισσότερο σε ροές από πιο απομακρυσμένες γεωπολιτικά χώρες».

Επίσης, ο τραπεζικός πανικός των τελευταίων εβδομάδων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δημιούργησε ένα θύλακα ευκαιριών με τις αποδόσεις να πλησιάζουν το 8%, σύμφωνα με τους αναλυτές

Το ΔΝΤ εκτιμά, ότι «είμαστε πολύ μακριά από μια νέα ανοδική αγορά» υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, καθώς «ενισχύει τις απώλειες».

«Σε έναν κατακερματισμένο κόσμο με αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι επενδυτές μπορεί να ανησυχούν ότι οι αδέσμευτες οικονομίες θα αναγκαστούν να επιλέξουν πλευρά κάποια στιγμή στο μέλλον και μια τέτοια αβεβαιότητα θα μπορούσε να εντείνει τις οικονομικές απώλειες», καταλήγει το ΔΝΤ.

Αδύναμες οι προοπτικές ανάπτυξης

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται, ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι πολύ αδύναμες τα επόμενα πέντε χρόνια καθώς θα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών, από το 1990

Συμφωνα με το Bloomberg, προβλέπεται επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας κατά περίπου 3% την επόμενη πενταετία, με τα επιτόκια να παραμένουν υψηλά.

Περίπου το 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα αντιμετωπίσει επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και μειώνει την οικονομική δραστηριότητα σε ΗΠΑ και ευρωζώνη, ανέφερε.

Το ΔΝΤ σκοπεύει να δημοσιεύσει πιο λεπτομερή έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές στις 11 Απριλίου, στο πλαίσιο των εαρινών συνεδριάσεων που θα πραγματοποιηθούν μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Δημοφιλή