Δωρεάν rapid test για τους μαθητές σε δημόσιες δομές

Πάνω από 80% των κρουσμάτων στα σχολεία εντοπίστηκαν από self test.
.
.
Eurokinissi

Rapid tests θα γίνονται δωρεάν στους μαθητές σε δημόσιες δομές με βεβαίωση διευθυντή, είπε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως εξήγησε η υπουργός, η Επιτροπή των Ειδικών δεν ζήτησε παράταση για το άνοιγμα των σχολείων. «Τα σχολεία είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν», τόνισε η κ. Κεραμέως, εξηγώντας ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι μεταξύ άλλων παιδαγωγικοί, ψυχοσυναισθηματικοί, υγειονομικοί. Το άνοιγμα, πρόσθεσε, ότι επέβαλε και η διεθνής τάση.

Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά είναι πιο ασφαλή εντός πλαισίου επισημαίνοντας ότι όσο είναι ανοιχτά τα σχολεία γίνονται περισσότερα τεστ. Όπως ανέφερε το 84% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το περασμένο διάστημα (Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου) είχε ανιχνευτεί από τα self test, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 40% όταν έκλεισαν.

Όπως είπε, σε περίπτωση κρούσματος τα παιδιά θα κάνουν τεστ κάθε μέρα. Επίσης σημείωσε ότι σε ένα τρίμηνο δόθηκαν περισσότερα από 32 εκατομμύρια self tests στα σχολεία. Απευθυνόμενη στους γονείς που έχουν αποφασίσει να μην στείλουν τα παιδιά τους τη Δευτέρα στο σχολείο, διερωτήθηκε: «Εάν υπάρξει ένα κρούσμα στον περίγυρο, θα κάνουν πέντε τεστ;»

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της κ. Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διευκρίνισε ότι οι δομές αφορούν νοσοκομεία, κέντρα υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ με βεβαίωση του διευθυντή του σχολείου ενώ θα υπάρξει και επέκταση των σημείων για τα τεστ.

Όπως ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 600 διασωληνωμένους με κορονοϊό με τους 550 να είναι ανεμβολίαστοι. «Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, θα είχαμε κάτω από 200» πρόσθεσε.

Επίσης προανήγγειλε την λειτουργία και τηλεσυμβουλευτικής, όπου μέσω πλατφόρμας, διαδικτυακά, οι γιατροί θα δίνουν συμβουλές σε ασθενείς με κορονοϊό.