ΔΙΕΘΝΕΣ
31/10/2018 17:04 EET | Updated 31/10/2018 17:11 EET

Η Αυστρία αποσύρεται από τη συμφωνία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση

Agencia EFE

Η Αυστρία θα ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουγγαρία, υποχωρώντας από το σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση, με το σκεπτικό της ανησυχίας για την εθνική της κυριαρχία, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη, το κρατικό πρακτορείο της χώρας.

Σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να λάβει σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση, ωστόσο, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο Αυστριακός το προανήγγειλε ο Καγκελάριος Σαμπάστιαν Κουρτς με συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Η κυβέρνηση Δεξιάς-Ακροδεξιάς στη Βιέννη αποφάσισε να μιμηθεί το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ουγγαρίας, οι οποίοι έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα υπογράψουν το σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στη σύνοδο του Οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές του Μαρόκου τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι, καγκελάριος Κουρτς είχε προϊδεάσει για την απόφαση αυτή με δήλωσή του ότι διαφωνεί με κάποια από τα άρθρα του συμφώνου.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο, τα 193 μέλη του ΟΗΕ, εκτός των ΗΠΑ, κατέληξαν σε μη δεσμευτική συμφωνία αναφορικά με τους τρόπους για την αντιμετώπιση των εκατομμυρίων μεταναστών που μετακινούνται από χώρα σε χώρα, με στόχο να καταστεί ασφαλής και ομαλή η μετανάστευση.

 

Τη «μεγάλη του λύπη» εξέφρασε ο Γιούνκερ

Κριτική στην σημερινή απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ασκεί εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφραζε την ”μεγάλη λύπη” του για την απόφαση, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την απαίτησή του για την λήψη των αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με ειδική πλειοψηφία.

Όπως τόνισε, είναι ”παραλογισμός” να μην μπορεί η ΕΕ να ομιλεί με μία φωνή σε ένα τέτοιο ουσιώδες θέμα για το μέλλον, ”όμως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσουμε και πάλι με τους Αυστριακούς φίλους μας”.

Από την άλλη πλευρά, την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης χαιρέτισε ιδιαίτερα η συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος ”Εναλλακτική για την Γερμανία” Αλίς Βάιντελ, ζητώντας άμεσα να μην επιτραπεί και από την Γερμανία η υπογραφή ”αυτού του κατασκευάσματος” (σ.σ.: του Συμφώνου του ΟΗΕ), καθώς, όπως διατεινόταν η ίδια, ”αποτελεί (το Σύμφωνο) έναν ανυπολόγιστο κίνδυνο για την χώρα μας και για ολόκληρη την Ευρώπη”.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ