Τούρκος εισαγγελέας: Ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε και η σορός του τεμαχίστηκε μόλις μπήκε στο προξενείο

Τούρκος εισαγγελέας: Ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε και η σορός του τεμαχίστηκε μόλις μπήκε στο προξενείο
Agence-France Presse

O Σαουδάραβας δημοσιογράφος, Τζαμάλ Κασόγκι στραγγαλίστηκε μόλις μπήκε στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η σορός του μετά διαμελίστηκε, διευκρίνισε ο Τούρκος εισαγγελέας σύμφωνα με τις πληροφορίες του Associated Press.

O Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε επίσης πως οι συνομιλίες με τον Σαουδάραβα ομόλογό του προς το παρόν δεν έχουν αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα για τις έρευνες σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Στο μεταξύ, ο Σαουδάραβας γενικός εισαγγελέας Σαούντ Αλ Μοτζέμπ κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε συνομιλίες με αξιωματούχους της τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) για την εξέλιξη των ερευνών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, έγραψε ότι ο Αλ Μοτζέμπ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των Τούρκων ομολόγων του σχετικά με το πού βρίσκεται το πτώμα του δημοσιογράφου.

Το Ριάντ είχε αρχικά αρνηθεί πως γνωρίζει κάτι για την υπόθεση ή ότι εμπλέκεται στον θάνατο του δημοσιογράφου, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν πριν από τέσσερις εβδομάδες μετά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαουδάραβας Γενικός Εισαγγελέας Σαούντ Αλ Μοτζέμπότι δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι ο φόνος του Κασόγκι ήταν προμελετημένος. Το Ριάντ υποστηρίζει ότι έχει συλλάβει 18 υπόπτους, ανάμεσά τους και μια ομάδα που εστάλη στην Κωνσταντινούπολη λίγες ώρες πριν από τον θάνατο του Κασόγκι αλλά αρνείται το αίτημα της Τουρκίας να τους εκδώσει εκεί.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, σημείωσε ότι η έρευνα δεν έχει τελειώσει και τόνισε ότι η Γαλλία δεν αποκλείει την επιβολή κυρώσεων κατά της Σαουδικής Αραβίας αν βρεθεί ότι οι Αρχές της εμπλέκονταν στη δολοφονία του δημοσιογράφου.

«Θα πρέπει να τιμωρηθεί το έγκλημα αυτό, οι δράστες του να κατονομαστούν, η αλήθεια να έρθει στο φως. Και σήμερα, μολονότι οι σαουδαραβικές αρχές έχουν αναγνωρίσει ότι έγινε μια δολοφονία, δεν έχει τελειώσει η έρευνα. Η αλήθεια δεν έχει αποκαλυφθεί», απάντησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σε ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφο του ραδιοσταθμού RTL.

«Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες», πρόσθεσε. «Θα είμαστε πολύ απαιτητικοί όσον αφορά αυτήν την ανάγκη. Έως ότου οι ευθύνες και οι συνθήκες αυτής της δολοφονίας γίνουν γνωστές, ανακοινωθούν, αποτιμηθούν, θα αξιώνουμε να φανεί η αλήθεια. Σήμερα δεν έχει αποκαλυφθεί», σημείωσε.

«Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα κατά αυτών που ευθύνονται», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν απέκλεισε την επιβολή κυρώσεων στη Σαουδική Αραβία, μεγάλο αγοραστή όπλων, προϊόντων πολυτελείας και άλλων ειδών από τη Γαλλία.

«Βάσει των αποτελεσμάτων (των δύο ερευνών που γίνονται, μια σαουδαραβική και μια τουρκική) τα οποία θα ανακοινωθούν, θα αποφασίσουμε για τις απαραίτητες κυρώσεις που θα επιβληθούν στους ενόχους», διαβεβαίωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP, το απόγευμα της Τετάρτης δήλωσε πως η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη δεν θα μπορούσε να διαπραχθεί χωρίς να έχουν δοθεί οδηγίες «από ανώτερο επίπεδο» στο Ριάντ.

«Ποιος έδωσε την εντολή; Δεν πρόκειται για μια ενέργεια που θα μπορούσε να διαπραχθεί χωρίς οδηγίες από ανώτερο επίπεδο» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.

«Δεν κατηγορούμε κανέναν όμως δεν θα ανεχθούμε καμία επιχείρηση συγκάλυψης και αυτό πρέπει να γίνει σαφές» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο Τσελίκ διατύπωσε αμφιβολίες σχετικά με τις διαβεβαιώσεις του Ριάντ ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η σορός του δημοσιογράφου.

(Με πληροφορίες από ΑP, Hurriyet, Reuters)

Δημοφιλή