ΔΙΕΘΝΕΣ
26/11/2021 07:08 EET | Updated 26/11/2021 15:13 EET

Η Αφγανή με το καθηλωτικό βλέμμα μεταφέρθηκε στην Ιταλία

Απέκτησε διεθνή φήμη το 1984 ως Αφγανή πρόσφυγας μετά τον πόλεμο, χάρη στο καρέ που έγινε εξώφυλλο στο National Geographic.

B.K. Bangash via AP
Η Γκούλα απέκτησε διεθνή φήμη το 1984 ως Αφγανή πρόσφυγας μετά τον πόλεμο, χάρη στο καρέ που τράξηξε ο φωτογράφος Στιβ Μακ Κάρι, όπου εικονίζεται να κοιτάζει τον φακό με διαπεραστικά πράσινα μάτια. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο του National Geographic. Ο Μακ Κάρι την ξανασυνάντησε το 2002..(AP Photo/B.K. Bangash, File)

Το διάσημο «κορίτσι από το Αφγανιστάν» του περιοδικού National Geographic έφτασε στην Ιταλία στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης Αφγανών από χώρες της Δύσης, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε την Πέμπτη (25 Νοεμβρίου 2021) η ιταλική κυβέρνηση.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι είπε ότι η Ιταλία οργάνωσε την μεταφορά της Σαρμπάτ Γκούλα, αφού η ίδια ζήτησε να τη βοηθήσουν να φύγει από τη χώρα. Η ιταλική κυβέρνηση θα βοηθήσει τώρα, ώστε να ενσωματωθεί η γυναίκα στη ζωή στην Ιταλία, ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Γκούλα απέκτησε διεθνή φήμη το 1984 ως Αφγανή πρόσφυγας μετά τον πόλεμο, χάρη στο καρέ που τράξηξε ο φωτογράφος Στιβ Μακ Κάρι, όπου εικονίζεται να κοιτάζει τον φακό με διαπεραστικά πράσινα μάτια. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο του National Geographic. Ο Μακ Κάρι την ξανασυνάντησε το 2002.

via Associated Press
Το 2014, εμφανίστηκε στο Πακιστάν, αλλά κρύφτηκε όταν οι αρχές την κατηγόρησαν ότι αγόρασε μια πλαστή πακιστανική ταυτότητα και διέταξαν την απέλασή της. Μεταφέρθηκε στην Καμπούλ, όπου ο πρόεδρος της παρέθεσε δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο και της παρέδωσε τα κλειδιά για ένα νέο διαμέρισμα. (AP Photo/Rahmat Gul)

Το 2014, εμφανίστηκε στο Πακιστάν, αλλά κρύφτηκε όταν οι αρχές την κατηγόρησαν ότι αγόρασε μια πλαστή πακιστανική ταυτότητα και διέταξαν την απέλασή της. Μεταφέρθηκε στην Καμπούλ, όπου ο πρόεδρος της παρέθεσε δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο και της παρέδωσε τα κλειδιά για ένα νέο διαμέρισμα.

Η Ιταλία ήταν μία από τις πολλές δυτικές χώρες που μετέφεραν εκατοντάδες Αφγανούς από τη χώρα μετά την αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.