Η Άκτωρ θα κατασκευάσει συγκοινωνιακό κόμβο στο μετρό Θεσσαλονίκης

Σύμβαση με την Ελληνικό Μετρό - Άκτωρ για τη δημιουργία του κόμβου στη Νέα Ελβετία.
Ο συγκοινωνιακός κόμβος στο σταθμό μετρό της Νέας Ελβετίας που πρόκειται να κατασκευάσει η ΑΚΤΩΡ.
Ο συγκοινωνιακός κόμβος στο σταθμό μετρό της Νέας Ελβετίας που πρόκειται να κατασκευάσει η ΑΚΤΩΡ.
ΑΚΤΩΡ

Κι ενώ αναμένεται τον Νοέμβριο του 2024 να λειτουργήσει – επιτέλους- το μετρό της Θεσσαλονίκης με 13 σταθμούς, ένα ακόμα έργο υποδομής έρχεται να ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα, μόλις υπογράφηκε από την Άκτωρ, θυγατρική του ομίλου Intrakat, σύμβαση ύψους 10,4 εκατ. με την Ελληνικό Μετρό για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συγκοινωνιακού κόμβου στην περιοχή του σταθμού Νέας Ελβετίας, που θα λειτουργήσει ως «πύλη» και θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των κατοίκων των περιαστικών περιοχών από και προς τον ομώνυμο τερματικό σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του έργου, η Άκτωρ θα προχωρήσει στην κατασκευή Συγκοινωνιακού Κόμβου στη Νέα Ελβετία, με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, όπως: Σταθμό Μετεπιβίβασης λεωφορείων, χώρο για μετεπιβίβαση σε ταξί και ΙΧ οχήματα, κτλ.

Η υπογραφή της σύμβασης στο Αμαξοστάσιο του Μετρό στην Πυλαία.
Η υπογραφή της σύμβασης στο Αμαξοστάσιο του Μετρό στην Πυλαία.
ΑΚΤΩΡ

Η σύμβαση προβλέπει, επίσης, τη διάνοιξη της οδού Μιχαήλ Ψελλού, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και ποδηλατόδρομο, ώστε να καταστεί ο Σταθμός Μετεπιβίβασης της Νέας Ελβετίας προσβάσιμος από πεζούς και οχήματα, καθώς και τη δημιουργία συνοδών έργων, που θα επιτρέψουν την αναδιαμόρφωση της περιοχής γύρω από τον Σταθμό.

Ακόμη, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η αναδιαμόρφωση των βασικών ισόπεδων κόμβων σύνδεσής της οδού Μιχαήλ Ψελλού με την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών και την οδό Παπαναστασίου, καθώς και των κοντινών συνδετηρίων κλάδων, ενώ θα εκτελεστούν τεχνικά έργα, όπως: εργασίες ομβρίων και αποστράγγισης, σήμανσης και ασφάλειας, ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης, αρχιτεκτονικές εργασίες στον σταθμό μετεπιβίβασης, έργα πρασίνου κτλ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στο Αμαξοστάσιο του Μετρό στην Πυλαία ο πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ, Αλέξανδρος Εξάρχου και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό, Νικόλαος Κουρέτας, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου.

Ο υφυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η δημιουργία του σταθμού μετεπιβίβασης στον τερματικό σταθμό της Νέας Ελβετίας αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση για την Θεσσαλονίκη, καθώς στην ουσία θα ενώσει τα δύο άκρα της πόλης. Για αυτό το λόγο άλλωστε διαθέτουμε επιπλέον 10,47 εκατ. ευρώ, με την συμπληρωματική σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα. Προϋπόθεση για να κατασκευαστεί ο υπαίθριος σταθμός μετεπιβίβασης ήταν να γίνουν οι απαλλοτριώσεις. Οι Κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν διαθέσει για το σκοπό αυτό στο Δήμο Θεσσαλονίκης το ποσό των 24,5 εκατ. ευρώ (τα 12,5 εκατ. ευρώ συνεισέφερε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τα υπόλοιπα προήλθαν από το Υπουργείο Εσωτερικών) προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις και να προχωρήσει η διάνοιξη της οδού Μιχαήλ Ψελλού».

Δημοφιλή