Η Amber Herd γράφει το πιο δυνατό κείμενο για την εξουσία (και τη βία) που ασκούν οι άνδρες

«Ήξερα ότι οι άνδρες έχουν την εξουσία - σωματικά, κοινωνικά και οικονομικά – και πως πολλοί θεσμοί στηρίζουν αυτή την κατάσταση. Το γνώριζα πολύ πριν μάθω να το διατυπώνω σε λέξεις και είμαι σίγουρη πως το γνωρίζατε και εσείς από νεαρή ηλικία».
Albert L. Ortega via Getty Images

Η Amber Heard απασχόλησε πολύ τα ΜΜΕ το 2016 όταν ζήτησε διαζύγιο από τον τότε σύζυγό της, Johnny Depp μετά από μόλις δύο χρόνια έγγαμου βίου, υποστηρίζοντας πως ο δημοφιλής ηθοποιός την κακοποιούσε λεκτικά και σωματικά και πως ήταν εθισμένος στο αλκοόλ και σε ναρκωτικές ουσίες. Ο γάμος έληξε με την Herd να λαμβάνει 7εκατ. δολάρια και να υπογράφει μια κοινή δήλωση προς τα ΜΜΕ τονίζοντας πως η σχέση τους «ήταν έντονη και ασταθής» αλλά πάντα τους έδενε αμοιβαία αγάπη αλλά και πως «δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση να πληγώσει ο ένας τον άλλο, σωματικά ή συναισθηματικά».

Δύο χρόνια μετά η ηθοποιός γράφει στην Washington Post και με την ιδιότητα της πρέσβειρας της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Δικαιωμάτων για τα δικαιώματα των γυναικών και αναφέρεται στα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης, σεξισμού, κακοποίησης, στο κίνημα #Metoo αλλά και στη δική της περιπέτεια πριν και μετά το διαζύγιο με τον Johnny Depp.

Τονίζει άλλωστε πως «Τα γράφω όλα αυτά ως μια γυναίκα που έπρεπε να αλλάζει τον αριθμό τηλεφώνου της κάθε εβδομάδα γιατί ήμουν δέκτης απειλών κατά της ζωής μου. Για μήνες, σπάνια έβγαινε από το διαμέρισμά μου και όταν το έκανα, με καταδίωκαν drones και φωτογράφοι, με τα πόδια, με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα..Ένιωθα σαν να ήμουν εγώ αυτή που δικαζόταν, στο δικαστήριο της κοινής γνώμης - και η ζωή όσο και ο βιοπορισμός μου εξαρτώταν από τις μυριάδες απόψεις ανθρώπων και ήταν πέρα από τον έλεγχό μου».

Βέβαια όπως αναφέρει είχε πέσει θύμα κακοποίησης ήδη σε πολύ μικρή ηλικία. «Ήξερα ότι οι άνδρες έχουν την εξουσία - σωματικά, κοινωνικά και οικονομικά – και πως πολλοί θεσμοί στηρίζουν αυτή την κατάσταση. Το γνώριζα πολύ πριν μάθω να το διατυπώνω σε λέξεις και είμαι σίγουρη πως το γνωρίζατε και εσείς από νεαρή ηλικία» αναφέρει η Herd.

Αποκαλύπτει πως υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από όταν ήταν ακόμη στο κολέγιο αλλά ποτέ δεν το κατήγγειλε, ούτε καν είδε τον εαυτό της ως θύμα.

«Στη συνέχεια, πριν από δύο χρόνια, ήμουν ένα δημόσιο πρόσωπο που αντιπροσώπευε την εικόνα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης και τότε ένιωσα την ορμητική οργή της κοινωνίας μας κατά των γυναικών που τολμούν να μιλήσουν ανοιχτά».

Υποστηρίζει πως όλοι της έλεγαν πως δεν θα δούλευε ξανά ως ηθοποιός, ότι θα έμπαινε στη μαύρη λίστα όπως και πράγματι έτσι έγινε αφού όπως αρχικά, όπως αναφέρει χάλασε μια σειρά από συμφωνίες που είχε κλείσει για έναν ρόλο στο κινηματογραφική ταινία ή ως πρόσωπο για τη διαφημιστική καμπάνια γνωστής εταιρείας ρούχων.

«Είχα το σπάνιο πλεονέκτημα να βλέπω, σε πραγματικό χρόνο, πώς οι θεσμοί προστατεύουν τα άτομα που κατηγορούνται για κακοποίηση» και εξηγεί με έναν παραλληλισμό: «Ένας ισχυρός άνδρας είναι σαν ένα καράβι, όπως ο Τιτανικός. Αυτό το πλοίο είναι μια τεράστια επιχείρηση. Όταν χτυπήσει ένα παγόβουνο, είναι πολλοί εκείνοι που βρίσκονται εν πλω και θα προσπαθήσουν απελπισμένα να κλείσουν όλες τις τρύπες- όχι επειδή πιστεύουν σε αυτό το πλοίο ή επειδή νοιάζονται γι αυτό, αλλά επειδή οι δικές τους οι τύχες εξαρτώνται από αυτή την επιχείρηση».

Αυτό απέδειξε, όπως γράφει, το κίνημα #Metoo. Αφενός τη δύναμη των ανδρών και την έκταση της κατάχρησης αυτής τους της δύναμης σε βάρος των γυναικών και αφετέρου την έκταση των προσπαθειών, με βαθιές ρίζες στην ίδια την αμερικανική κουλτούρα όπως κατ′ επανάληψη τονίζει, για να μην αποκαλυφθούν ποτέ όλες αυτές οι πράξεις σε βάρος των γυναικών.

Μάλιστα η Herd κάνει ειδική αναφορά και στον αμερικανό πρόεδρο και τις καταγγελίες σε βάρος του από γυναίκες επίσης για σεξουαλική παρενόχληση.

Κλείνοντας δηλώνει πως στόχος της είναι όλες οι γυναίκες που επιλέγουν να καταγγείλουν και να μιλήσουν ανοιχτά για τη βία που ασκείται σε βάρος τους, θα λαμβάνουν μεγαλύτερη υποστήριξη. «Εκλέγουμε εκπροσώπους που γνωρίζουν πόσο βαθιά μας απασχολούν αυτά τα ζητήματα. Μπορούμε να συνεργαστούμε για να απαιτήσουμε αλλαγές στους νόμους και τους κανόνες και τις κοινωνικές συμβάσεις και να διορθώσουμε τις αδικίες που τελικά διαμόρφωσαν τη ζωή μας».