Η Ανγκελα Μέρκελ βραβεύεται από την UNESCO για την τόλμη της στο προσφυγικό

Στις 23 Αυγούστου, θα λάβει το Βραβείο Ειρήνης για την θαρραλέα απόφασή της να υποδεχθεί το 2015 πάνω από ένα 1,2 εκατ. πρόσφυγες.
Annegret Hilse via Reuters

Στο προσκήνιο επιστρέφει η Άνγκελα Μέρκελ, μετά την απόφαση της UNESCO να της απονείμει στις 23 Αυγούστου, το Βραβείο Ειρήνης για το 2022 ως αναγνώριση των προσπαθειών της να υποδεχθεί το 2015 πάνω από ένα 1,2 εκατ. πρόσφυγες στη Γερμανία.

Η «θαρραλέα» απόφασή της να υποδεχθεί έναν τεράστο αριθμό προσφύγων, από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Ερυθραία, σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη εποχή, οδήγησε την UNISCO να επιλέξει την Μέρκελ για το Βραβείο Ειρήνης Félix Houphouët-Boigny.

Η πρώην καγκελάριος, παραιτήθηκε από την εξουσία το 2021 μετά από 16 χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας με την προσφυγική κρίση να έχει κυριαρχήσει σε μεγάλο μέρος της τρίτης της θητείας. Διάστημα κατά το οποίο, επαινέθηκε αλλά και επικρίθηκε από πολλούς κυρίως στο εσωτερικό.

Η στάση της ωστόσο δεν άλλαξε και στήριξε μέχρι το τέλος την απόφαση της, να δώσει μια νέα ευκαιρία σε εκατομμύρια ανθρώπους που έφτασαν στη Γερμανία.

Το 2015, ως αποτέλεσμα των πολέμων στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ένα κύμα φυγής συγκεντρώθηκε στα σύνορα της Ευρώπης σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην καρδιά της ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στη Γερμανία.

Σε μια κομβική στιγμή, η Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας και είπε στους Γερμανούς «μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Μέχρι το τέλος του 2015, 890.000 αιτούντες άσυλο είχαν εισέλθει στη Γερμανία, πολλοί από αυτούς χωρίς καν να έχουν ταυτότητα, προκαλώντας τεράστια αντίδραση στις τοπικές κοινωνίες που εγκαταστάθηκαν και συμβάλλοντας καθοριστικά στην άνοδο της ακροδεξιάς, και του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD )» που αντιτάχθηκε σθεναρά απέναντι στους μετανάστες.

Η στάση αυτή οδήγησε το 2015, το AfD να γίνει το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία και να μπει στη Γερμανική Βουλή πριν τελικά «ξεφουσκώσει» στα χρόνια της πανδημίας.

Το 2022 ο νέος γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς άνοιξε για άλλη μια φορά τα σύνορα της Γερμανίας σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αυτή τη φορά από την Ουκρανία, σε μητέρες με παιδιά και ηλικιωμένους.

Το βραβείο της UNESCO, δημιουργήθηκε το 1989 για να τιμήσει ένα άτομο, ένα ίδρυμα ή έναν ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα που έχει συμβάλει σημαντικά στην προώθηση, την έρευνα, τη διαφύλαξη ή τη διατήρηση της ειρήνης, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Σύνταγμα του UNESCO.

Και για το 2022, το άτομο αυτό είναι η Ανγκελα Μέρκελ.

Δημοφιλή