ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/09/2018 07:31 EEST | Updated 24/09/2018 18:44 EEST

Τσίπρας με Ερντογάν και Γκουτέρεζ στη Ν. Υόρκη

Eduardo Munoz / Reuters

Η επαναθέρμανση των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι στο φόντο της πενθήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η  συνάντηση της Τρίτης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πλέον στην ατζέντα του Κυπριακού έχει ενταχθεί πλέον το κομβικό ζήτημα των εγγυήσεων (δηλαδή της αποχώρησης του τουρκικού στρατού κ.α.). Ωστόσο, όπως κάθε επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έχει και μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον.

Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με τον πρωθυπουργό, εκτός του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, είναι και υπουργοί με οικονομικό και επενδυτικό «ενδιαφέρον»: ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Ο Αλ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών με τα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ, κατά τις οποίες θα παρουσιαστούν τα δεδομένα και η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας,  καθώς και οι δυνατότητες που υπάρχουν πλέον για σταθερή και απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα επισημάνει ότι η οικονομία σταθεροποιήθηκε, βγήκε από τα μνημόνια και ανάκτησε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ πέτυχε και «μία ουσιαστική ρύθμιση» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και βιώσιμα δημόσια οικονομικά. Ακόμη θα δεσμευτεί ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις σε πολλούς σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Υπογραμμίζεται ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ. Η Αθήνα θέλει να αξιοποιήσει το έμπρακτο αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και να μην αφήσει την ΔΕΘ να μείνει ως μία εκδήλωση χωρίς συνέχεια. Γι’ αυτό το επιτελείο του πρωθυπουργού δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις συναντήσεις που αφορούν τον τομέα των επενδύσεων.

Με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον ΓΓ ΟΗΕ κ. Γκουτέρρες με τον οποίο θα συνομιλήσει για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, το προσφυγικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Ερντογάν. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται τέλος ότι το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού, αναμένεται να εμπλουτιστεί τις επόμενες μέρες.

Δύο ομιλίες Τσίπρα στον ΟΗΕ

Ο Αλ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει δύο ομιλίες στον ΟΗΕ: την πρώτη, στη Σύνοδο για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα» και τη δεύτερη στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τον στόχο που είχε θέσει το 2015, όταν είχε μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος στην αντιμετώπιση των επάλληλων διεθνών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών προκλήσεων στην οικονομία, τη μετανάστευση και την περιφερειακή σταθερότητα, να μεταβληθεί σε μια δύναμη που πρωταγωνιστεί στην εξεύρεση λύσεων σε αυτές τις προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επισημάνει την σημασία της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άξονες των παρεμβάσεων του Αλ. Τσίπρα θα είναι τέσσερις:

-η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια, η επιστροφή στην ανάπτυξη και την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών
-οι νομοθετικές παρεμβάσεις για διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα σε μια περίοδο που περιστέλλονται διεθνώς.
-η προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με όρους ανθρωπισμού, ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί όσον αφορά στις προσφυγικές ροές.
-οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και συνανάπτυξης με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και τις σχέσεις με την Τουρκία.
-οι προτάσεις της Ελλάδας για αντιμετώπιση των σύγχρονων διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων.