Η άγνωστη ζωή της «Miss Dior», αδερφής του Κριστιάν Ντιορ, Κατρίν, έγινε βιβλίο

Ηρωίδα της Γαλλικής Αντίστασης, η Κατρίν ενέπνευσε το πιο διάσημο άρωμα του οίκου.
Amazon

Όλα έδειχναν ότι η Κατρίν, η μικρότερη από τα πέντε παιδιά της εύπορης οικογένειας Ντιόρ, θα απολάμβανε μία ζωή ανέφελη. Όταν όμως, η οικογενειακή περιουσία χάθηκε εξαιτίας μερικών λανθασμένων επιχειρηματικών κινήσεων, ήρθε η απόλυτη ανατροπή.

Η ζωή της αγαπημένης, μικρότερης αδερφής του Κριστιάν Ντιορ, που ενέπνευσε το «Miss Dior», το πιο διάσημο άρωμά του και υπήρξε ηρωίδα της Γαλλικής Αντίστασης, έγινε βιβλίο.

Στην έκδοση «Miss Dior: A Story of Courage and Couture», η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζαστίν Πικαρντί (συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου για την Κοκό Σανέλ «Coco Chanel: The legend and the life») υπογράφει μία αναλυτική βιογραφία της αδερφής του εμβληματικού Γάλλου σχεδιαστή, η οποία δεν έγραψε τα απομνημονεύματά της προτιμώντας οι πράξεις να μιλούν από μόνες τους.

Μετά την οικονομική κατάρρευση της οικογένειας, η έφηβη Κατρίν μετακόμισε το 1935 από το αρχοντικό των Ντιόρ σε μία σχεδόν ερειπωμένη αγροικία στη Προβηγκία και έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε τον αδελφό της Κριστιάν στο Παρίσι.

Μετά την πτώση της Γαλλίας το 1940, τα δύο αδέλφια έζησαν σε ένα χωριό κοντά στις Κάννες, καλλιεργώντας και πουλώντας λαχανικά, και κάνοντας παρέα με άλλους εξόριστους Παριζιάνους.

Το 1941, ενώ αγόραζε ένα ραδιόφωνο με μπαταρία για να ακούει τις εκπομπές του στρατηγού Σαρλ ντε Γκολ από το Λονδίνο, η Κατρίν συνάντησε τον ηγέτη της Γαλλικής Αντίστασης Ερβέ ντε Σαρμπονερί. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν και η Κατρίν έγινε ενεργό μέλος της Αντίστασης, συντάσσοντας εκθέσεις για τις γερμανικές επιχειρήσεις, τις οποίες παρέδιδε στις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Συνελήφθη και βασανίστηκε από τη Γκεστάπο τον Ιούλιο του 1944, κρατήθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Ράβενσμπρικ και Μάρκλιμπεργκ και επέζησε από πορεία θανάτου τον Απρίλιο του 1945. Ωστόσο, σχεδόν ποτέ δεν μίλησε για τις εμπειρίες της κατά τον πόλεμο.

Στη βιογραφία της Τζαστίν Πικαρντί προβάλλονται ενδιαφέρουσες πλευρές σχετικά με την αρωματοποιία, τη συνεργασία μεταξύ των γαλλικών οίκων μόδας και των ναζί, αλλά και ο αδιάσπαστος αδελφικός δεσμός.

Όταν ο Γάλλος σχεδιαστής παρουσίασε την πρώτη του συλλογή στο Παρίσι το 1947, άλλαξε τη μόδα για πάντα. Το «New Look» του Dior δημιούργησε ένα εντυπωσιακό, ρομαντικό όραμα για τη θηλυκότητα, την πολυτέλεια και τη χάρη. Μια γυναίκα ενέπνευσε το όραμα του Ντιορ περισσότερο από κάθε άλλη: η αδερφή του, η οποία έζησε μία ήσυχη ζωή μακριά από τον κόσμο της μόδας σε μία φάρμα στην Προβηγκία με τριανταφυλλιές.

Η συγγραφέας, που είχε πρόσβαση στα αρχεία του οίκου Dior και τις κατοικίες της οικογένειας εξερευνά τι σημαίνει να πιστεύεις στην ομορφιά και την ελπίδα, παρότι γνωρίζεις το σκοτάδι και την απόγνωση και ανακαλύπτει τη διαχρονική παρηγοριά της φύσης μετά από την καταστροφή και τον αφανισμό, αναφέρεται στη σύνοψη του βιβλίου, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Farrar, Straus and Giroux τον Οκτώβριο.

Δημοφιλή