Η Χαμάς θα αφοπλιστεί αν εφαρμοστεί λύση 2 κρατών, μα δε μετανιώνει για τις 7 Οκτωβρίου, λέει στέλεχός της

Συνέντευξη στο Associated Press.
via Associated Press

Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε εκεχειρία πέντε ετών ή και παραπάνω με το Ισραήλ και θα αφήσει τα όπλα προκειμένου να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα εάν δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα πριν το 1967, είπε στο Associated Press κορυφαίο της στέλεχος- τονίζοντας παράλληλα πως η Χαμάς δεν μετανιώνει για την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Τα σχόλια του Χαλίλ αλ Χάγια, υψηλόβαθμου στελέχους που έχει εκπροσωπήσει την οργάνωση σε διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων με κρατουμένους, λαμβάνουν χώρα εν μέσω αδιεξόδου στις συνομιλίες. Η αναφορά σε αφοπλισμό φαίνεται ως σημαντική παραχώρηση από την οργάνωση, που δηλώνει ότι έχει ως σκοπό της την καταστροφή του Ισραήλ- ωστόσο είναι μάλλον απίθανο το Ισραήλ να εξετάσει σοβαρά ένα τέτοιο σενάριο, δεδομένου ότι έχει δεσμευτεί να καταστρέψει τη Χαμάς μετά την τρομοκρατική της επίθεση στο νότιο Ισραήλ της 7 Οκτωβρίου, ενώ η ηγεσία του είναι κάθετα αντίθετη στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους σε εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο του 1967.

Μιλώντας στο AP στην Κωνσταντινούπολη, ο αλ Χάγια είπε πως η Χαμάς θέλει να ενταχθεί στην PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), της οποίας ηγείται η Φάταχ, για τη δημιουργία μιας ενιαίας κυβέρνησης για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Όπως υποστήριξε, η Χαμάς θα δεχόταν ένα «πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα», στα σύνορα πριν το 1967. Αν γίνει αυτό, ισχυρίστηκε, η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θα διαλυθεί.

«Σε όλες τις εμπειρίες ανθρώπων που πολέμησαν εναντίον κατακτητών, όταν έγιναν ανεξάρτητοι και απέκτησαν τα δικαιώματα και το κράτος τους, τι έκαναν αυτές οι δυνάμεις; Μετατράπηκαν σε πολιτικά κόμματα και οι μαχητικές αμυντικές δυνάμεις τους έγιναν ο εθνικός στρατός» είπε.

Σημειώνεται πως το επίσημο πολιτικό πρόγραμμα της Χαμάς «απορρίπτει κάθε εναλλακτική στην πλήρη απελευθέρωση της Παλαιστίνης, από τον ποταμό ως τη θάλασσα»- την περιοχή από τον Ιορδάνη ως τη Μεσόγειο, που περιλαμβάνει τα εδάφη του Ισραήλ. Ο Αλ Χάγια δεν είπε αν αυτό θα σήμαινε τέλος στη σύγκρουση με το Ισραήλ ή αν θα εκλαμβανόταν ως μεταβατικό βήμα ως προς τον επίσημο δηλωθέντα στόχο.

Σχετικά με την επιχείρηση που ετοιμάζει το Ισραήλ στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι και θεωρείται ότι βρίσκονται και τα τέσσερα τάγματα της Χαμάς που έχουν απομείνει, ο αλ Χάγια είπε ότι μια τέτοια επίθεση δεν θα καταφέρει να καταστρέψει την οργάνωσή του, προσθέτοντας πως οι επαφές μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας, εκτός Γάζας, και της στρατιωτικής ηγεσίας, εντός της, δεν διαταράσσονται από τον πόλεμο και οι επαφές και οι αποφάσεις λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο συντονισμού μεταξύ τους. Ισχυρίστηκε πως οι ισραηλινές δυνάμεις «δεν έχουν καταστρέψει άνω του 20% των δυνατοτήτων (της Χαμάς)».

Τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο προσωρινής κατάπαυσης πυρός, απελευθερώθηκαν πάνω από 100 όμηροι με αντάλλαγμα χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνταν στο Ισραήλ. Ωστόσο οι συνομιλίες για νέα, μεγαλύτερη εκεχειρία και απελευθέρωση των υπολοίπων έχουν παγώσει. Το Κατάρ ανέφερε πρόσφατα πως επανεξετάζει τον ρόλο του ως διαμεσολαβητή.

Τα περισσότερα από τα κορυφαία πολιτικά στελέχη της Χαμάς, που προηγουμένως είχαν την έδρα τους στο Κατάρ, έφυγαν από τη χώρα την περασμένη εβδομάδα και πήγαν στην Τουρκία, όπου ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγιε, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο αλ Χάγια αρνήθηκε πως είναι σε εξέλιξη μόνιμη μεταφορά του κυρίου πολιτικού γραφείου και είπε ότι η Χαμάς θέλει το Κατάρ να συνεχίσει ως διαμεσολαβητής.

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Χαμάς πως δεν επιθυμεί στα αλήθεια συμφωνία. Ο αλ Χάγια το αρνήθηκε, λέγοντας πως η Χαμάς έχει προβεί σε παραχωρήσεις ως προς τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων που επιθυμεί να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα τους Ισραηλινούς ομήρους που απομένουν. Όπως είπε η οργάνωση δεν ξέρει ακριβώς πόσοι όμηροι παραμένουν στη Γάζα και είναι ακόμα ζωντανοί, μα τόνισε πως η Χαμάς δεν θα υποχωρήσει ως προς την απαίτηση για μόνιμη κατάπαυση πυρός και πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων. Το Ισραήλ λέει πως θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του μέχρι η Χαμάς να ηττηθεί ολοκληρωτικά και ότι θα διατηρήσει παρουσία ασφαλείας στη Γάζα στη συνέχεια.

«Αν δεν βεβαιωθούμε πως ο πόλεμος θα σταματήσει, γιατί να παραδώσω τους αιχμαλώτους;» είπε, αναφερόμενος στους ομήρους. Επίσης απείλησε έμμεσα με επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινές ή άλλες δυνάμεις που μπορεί να βρίσκονται σε πλωτή προβλήτα που προσπαθούν να φτιάξουν οι ΗΠΑ στα ανοιχτά της Γάζας, για παράδοση βοήθειας από τη θάλασσσα: «Κατηγορηματικά απορρίπτουμε οποιαδήποτε μη παλαιστινιακή παρουσία στη Γάζα, είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά, και θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε στρατιωτική δύναμη παρούσα εκεί, ισραηλινή ή αλλιώς...ως δύναμη κατοχής» είπε.

Ο αλ Χάγια είπε πως η Χαμάς δεν μετανιώνει για την 7η Οκτωβρίου, παρά την καταστροφή που έφερε στη Γάζα και στον λαό της. Ισχυρίστηκε πως τα μέλη της δεν στόχευσαν αμάχους κατά την επίθεση και είπε ότι η επιχείρηση κατάφερε να φέρει ξανά το Παλαιστινιακό στο διεθνές προσκήνιο.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή