Η Χαβάη βρήκε τον τρόπο να κόψουν όλοι το τσιγάρο με έναν πολύ περίεργο νόμο

Και όχι δεν απαγόρευσε την πώληση τσιγάρων και καπνού.
Wildroze via Getty Images

Η Χαβάη το 2017 έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που πέρασε νόμο με τον οποίο απαγορεύει το κάπνισμα σε άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας, αυξάνοντας έτσι το όριο ηλικίας από τα 18 ή τα 19 που ισχύει σε άλλες πολιτείες.

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό γιατί καθώς φαίνεται στη Χαβάη τους αρέσει να βάζουν μεγάλους στόχους και στην προκειμένη περίπτωση ο στόχος φαίνεται πως είναι να μετατραπεί στην πρώτη άκαπνη Πολιτεία.

Πώς μπορεί όμως να πειστεί μια κοινωνία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων να μην καπνίζουν; Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται εάν οι ίδιοι δεν το θελήσουν πραγματικά. Ο άλλος τρόπος για γίνει τελείως άκαπνη η Χαβάη είναι να επιβληθεί ένας νόμος που θα κόβει το κάπνισμα σε όλους. Από τη στιγμή βέβαια που ο καπνός ως προϊόν δεν έχει απαγορευθεί κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον εξαιρετικά δύσκολο, νομικά και όχι μόνο.

Ο δρ. Ρίτσαρντ Κρίγκαν λοιπόν, που ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών, πρότεινε ένα νόμο που θα οδηγήσει στην σταδιακή κατάργηση του καπνίσματος μέσα στα επόμενα χρόνια χωρίς όμως να απαγορεύσει το ίδιο το προϊον.

Η πρόταση του γιατρού και πολιτικού που δηλώνει εμφατικά πως «το τσιγάρο είναι το πιο θανατηφόρο κατασκεύασμα στην ανθρώπινη ιστορία» προτείνει να αυξηθεί σταδιακά το όριο ηλικίας κατά το οποίο θα επιτρέπεται η αγορά τσιγάρων και το κάπνισμα.

Στο νομοσχέδιο HB1509 που έχει κατατεθεί προς ψήφιση, προτείνεται το 2020 να απαγορευθεί το κάπνισμα για άτομα μικρότερα των 30 ετών, το 2021 για άτομα μικρότερα των 40 ετών, το 2022 για άτομα μικρότερα των 50 ετών και 2023 για άτομα των 60 ετών και τελικά το 2024 να ισχύσει απαγόρευση του καπνίσματος για άτομα μικρότερα των 100 ετών. Δηλαδή σε όλους ή στο 99,999999% του πληθυσμού της Πολιτείας.

Σημειώνεται πως στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν περιορισμοί για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τα πούρα και όσους επιλέγουν να μασούν καπνό.

Για να γίνει νόμος της πολιτείας, το νομοσχέδιο θα πρέπει φυσικά να υπερψηφιστεί από το νομοθετικό σώμα και φυσικά να αντέξει τον σκληρό πόλεμο που θα γίνει από το λόμπι της καπνοβιομηχανίας.

Ο ίδιος πάντως φαίνεται αρκετά αισιόδοξος. Μιλώντας μάλιστα στη Hawaii Tribune-Herland κατηγορεί τις «γελοίες» καπνοβιομηχανίες πως «κατασκευάζουν με τέτοιο τρόπο τα τσιγάρα ώστε να είναι εξαιρετικά εθιστικά ενώ έχουν γνώση του πόσο θανατηφόρα είναι» και συμπληρώνει: «Δεν επιτρέπουμε στους ανθρώπους να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε οπιούχα ή γενικότερα σε φάρμακα που πρέπει να συνταγογραφούνται» άρα θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος και στα τσιγάρα.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή