Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μόνο με σεξ; Οι πέντε μεγάλοι μύθοι γύρω από την ασθένεια

Η παραπληροφόρηση για την ιογενή ασθένεια είναι παντού. Εδώ είναι τα πραγματικά γεγονότα που πρέπει να γνωρίζουμε, από το πώς εξαπλώνεται μέχρι το ποιος κινδυνεύει.
LOADINGERROR LOADING

Καθώς τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα, αυξάνονται και οι διάφορες παρανοήσεις σχετικά με το πώς εξαπλώνεται η ασθένεια, ποιους μολύνει και πόσο θανατηφόρα είναι.

Οι μύθοι για τις μολυσματικές ασθένειες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις προσπάθειες που γίνονται στον χώρο της δημόσιας υγείας. Στο παρελθόν, τέτοιες παρεξηγήσεις έκαναν τους ανθρώπους να υποτιμούν τους κινδύνους, να αποφεύγουν να λαμβάνουν προφυλάξεις που βοηθούν στην πρόληψη της μετάδοσης και να επιλέγουν να μην εμβολιαστούν.

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία είναι να τροφοδοτούν μύθους που προκαλούν φόβο και πανικό, σύμφωνα με τον δρ. Χόρχε Σαλίνας, νοσοκομειακό επιδημιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Η σαφής και ακριβής επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν προσωπικά και να αισθανθούν εξουσιοδοτημένοι να λάβουν προστατευτικά μέτρα.

«Πρέπει να μείνουμε με το μέρος της επιστήμης», λέει ο Σαλίνας.

Παρακάτω, η HuffPost διορθώνει την παραπληροφόρηση για την ευλογιά των πιθήκων που ακούστηκε πρόσφατα.

Μύθος #1: Η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται μόνο μέσω του σεξ

Αν κι η ευλογιά των πιθήκων δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής. Αλλά ο ιός δεν μεταδίδεται μόνο μέσω του σεξ.

Η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων απαιτεί παρατεταμένη, συχνή επαφή δέρμα με δέρμα — την οποία μπορείτε να έχουμε με ή χωρίς σεξ. Οι αγκαλιές και οι οικειότητες, ή ακόμα και το άγγιγμα κλινοσκεπασμάτων και άλλων αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν από κάποιον με ευλογιά των πιθήκων, μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο.

Το σεξ απαιτείται, είναι υποχρεωτικό κι αναγκαστικό για να αποκτήσει κανείς ευλογιά των πιθήκων; «Η απάντηση είναι όχι», λέει ο Σαλίνας.

Μύθος #2 : Η ευλογιά των πιθήκων είναι ακριβώς σαν την Covid 19

Ενώ η Covid - 19 μπορεί εύκολα να μεταδοθεί μέσω αερολυμάτων στον αέρα, η ευλογιά των πιθήκων είναι πιο δύσκολη υπόθεση, δηλώνει στην HuffPost η Δρ. Κάθριν Μπαουμγκάρτεν, ιατρική διευθύντρια ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων στο Ochsner Health. Η ευλογιά των πιθήκων απαιτεί αυτή την παρατεταμένη, στενή επαφή δερματικών βλαβών, αναπνευστικών σταγονιδίων ή μολυσμένων αντικειμένων από ένα μολυσμένο άτομο.

«Αυτό δεν είναι Covid-19. Δεν πρόκειται για έναν εξαιρετικά μολυσματικό, εξαιρετικά μεταδοτικό αναπνευστικό ιό», πρoσθέτει ο Σαλίνας.

Ο Σαλίνας δεν πιστεύει ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι ικανή να προκαλέσει τον ίδιο όλεθρο που προκάλεσε η Covid - 19. Οι πανδημικοί ιοί τείνουν να είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί αναπνευστικοί ιοί που μπορούν να εξαπλωθούν στην προ-συμπτωματική φάση, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον έλεγχό τους.

Τούτου λεχθέντος, η ευλογιά των πιθήκων εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και θα πρέπει να ληφθούν προφυλάξεις.

«Δεν λέω ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι εύκολο να ελεγχθεί, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολη κατάσταση - δεν είναι στο ίδιο ”γήπεδο” - όσο οι αναπνευστικοί ιοί», αναφέρει ο Σαλίνας.

Μύθος #3 : Η ευλογιά των πιθήκων αφορά μόνο έναν συγκεκριμένο πληθυσμό

Η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται κυρίως μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, (που κάνουν σεξ) με περισσότερα του ενός ατόμων και τρανς γυναίκες που κάνουν σεξ με άνδρες. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος μεταξύ των ατόμων με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, αλλά οποιοσδήποτε εκτίθεται στενά στην ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μολυνθεί.

Ο ιός δεν είναι επιλεκτικός σχετικά με το ποιον μολύνει, λέει η Μπαουμγκάρτεν. Αντίθετα, έχει να κάνει πραγματικά με τον τρόπο μετάδοσης.

Η ευλογιά των πιθήκων φαίνεται να πολλαπλασιάζεται μέσα σε αυτό το συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο επειδή έχει περισσότερες ευκαιρίες να εξαπλωθεί μέσω στενής επαφής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μπορεί να εισέλθει σε άλλους κύκλους. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα το έκανε ήδη, αλλά στη συνέχεια «κάηκε» πριν είχε την ευκαιρία να εξαπλωθεί περαιτέρω.

«Αυτός ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής δέρμα με δέρμα, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα ή το φύλο του ατόμου», αναφέρει ο Σαλινάς.

Μύθος #4 : Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια νέα ασθένεια που πολεμάμε

Η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και ήταν ενδημική σε ορισμένες χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Αν και η ευλογιά των πιθήκων δεν ξεσπά συνήθως από ενδημικές περιοχές όπως αυτές, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Οι ΗΠΑ έχουν δει σποραδικές περιπτώσεις στο παρελθόν όταν άνθρωποι ταξίδευαν σε τέτοιες περιοχές ή εκτέθηκαν σε εισαγόμενα ζώα που είχαν μολυνθεί.

«Δεν ήταν σε μεγάλο βαθμό μεταδοτικό όπως ήταν πιο πρόσφατα. Αλλά υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και απλώς δεν είχε την ευκαιρία να εξαπλωθεί σε όλους τους πληθυσμούς όπως τώρα», αναφέρει η Μπαουμγκάρτεν.

Μύθος #5 Το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας σημαίνει ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν χρειάζεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη

Πολύ λίγοι άνθρωποι πεθαίνουν από ευλογιά των πιθήκων γενικά, σύμφωνα με τον Σαλίνας, και τα δεδομένα περιπτώσεων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποδεικνύουν ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί θάνατοι από ευλογιά των πιθήκων στο τρέχον ξέσπασμα των ΗΠΑ.

«Το στέλεχος που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ θανατηφόρο. Και στο παρελθόν, είχε συνδεθεί μόνο με λιγότερο από 1% θνησιμότητα», λέει η Μπαουμγκάρτεν.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που προσβάλλονται από ευλογιά των πιθήκων δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν και μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους -τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους στο σώμα και επώδυνες δερματικές βλάβες- από το σπίτι, συμπληρώνει ο ίδιος.

Αλλά παρόλο που η ασθένεια δεν είναι συνήθως απειλητική για τη ζωή, μπορεί να είναι ακόμα επικίνδυνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι βλάβες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όρασης ή προβλήματα με την ούρηση και την αφόδευση.

«Είναι κλινικά ήπια (ασθένεια) γιατί οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν ή (δεν) χρειάζεται να νοσηλευτούν. Αλλά την ίδια στιγμή, μπορεί να αποδειχτεί ένα σοβαρό πρόβλημα», καταλήγει ο Σαλίνας.