ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/10/2018 07:33 EEST

Η ευρώ-ιταλική κρίση επισπεύδει τις αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια

SOOC

Με το ισχυρό σφυροκόπημα των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο να συνεχίζεται, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά τρόπους στήριξης της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας προς τους επενδυτές. Οι κυβερνητικές συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη με στόχο να βρεθούν τα εργαλεία προκειμένου να θωρακιστεί το τραπεζικό σύστημα απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα και παράλληλα να περιορίστούν όσο το δυνατό περισσότερο οι αναταράξεις από την κρίση στην ιταλική οικονομία.

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι το σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών στις τραπεζικές μετοχές, κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με την ευρώ-ιταλική κρίση η οποία μαίνεται, αλλά και τις ανησυχίες που υπάρχουν γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία και όχι τόσο με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το θέμα των κόκκινων δανείων είναι γνωστό εδώ και καιρό, ενώ οι στόχοι για τη μείωση τους έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. 

Το ίδιο γίνεται και με τους τρόπους αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών καθώς τα εργαλεία έχουν αποφασιστεί, ενώ οι τραπεζικές αρχές είναι σε διαρκή επαφή με τους θεσμούς προκειμένου να παρέμβουν και με νέα εργαλεία εφόσον αυτό θεωρηθεί αναγκαίο. Όπως σημειώνουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν υπάρχει κάτι καινούργιο ώστε να δικαιολογείται η αναταραχή στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και τις διοικήσεις των τραπεζών είναι το επόμενο διάστημα να προχωρήσει το σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των αγορών για τα τραπεζικά ιδρύματα. Σ’ αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προχωρά τον σχεδιασμό της λύσης με την οποία θα αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια και θα δοθεί η απαιτούμενη κεφαλαιακή ανάσα στα τραπεζικά ιδρύματα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση για την δημιουργία bad bank αντίθετα το σχέδιο θα περιλαμβάνει τη λύση του asset protection scheme. Όπως έχει γράψει η Huffpost Greece η ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει τους θεσμούς σχετικά με τη λύση που προτείνει ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μιας bad bank. Άντ′ αυτού φαίνεται να προκρίνεται η λύση της χορήγησης των κρατικών εγγυήσεων απευθείας στα τραπεζικά ιδρύματα, όπως ακριβώς έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις για παράδειγμα στην Ιταλία.

Αντίθετα το σχήμα της δημιουργίας μιας μικρής bad bank στην οποία θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να πουλήσουν σε ξένα funds, φαίνεται πως έχει αρκετές τεχνικές αλλά και πολιτικές δυσκολίες προκειμένου να υλοποιηθεί. Το σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων και ταυτόχρονη παροχή κρατικό εγγυήσεων εφόσον προχωρήσει θα χρειαστεί την έγκριση των τραπεζικών εποπτικών αρχών, αλλά και το «πράσινο φως» από την πλευρά των θεσμών.

Sponsored Post