Η Ευρώπη παγώνει και ο Πούτιν καίει το φυσικό αέριο του Nord Stream ως αντίποινα στις κυρώσεις

Κάθε μέρα 4,34 εκατ κυβικά φυσικό αέριο αξίας 10 εκατ. δολαρίων από τον αγωγό Nord Stream καίγεται προκαλώντας οικολογική καταστροφή
via Associated Press

Με την Ευρώπη να βρίσκεται στο χείλος της ενεργειακής ξηρασίας, η Ρωσία καίει κάθε μέρα φυσικό αέριο αξίας 10 εκατ. δολαρίων από τον αγωγό Nord Stream στα σύνορα με την Φινλανδία.

Σύμφωνα με την Rstad Energy, πρόκειται για 4,34 εκατ. κυβικά αερίου κάθε μέρα, που είχαν προορισμό τη Γερμανία, με τους επιστήμονες να ανησυχούν για τους τόνους διοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης που προκαλούν τεράστια οικολογική καταστροφή στην Αρκτική που επιδεινώνει το λιώσιμο των πάγων.

Η καύση γίνεται από ένα νέο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Portovaya, βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης.

Φινλανδοί που ζουν στα σύνορα με τη Ρωσία, είδαν από τις αρχές Ιουνίου, μια μεγάλη φλόγα στον ορίζοντα που προερχόταν από την Portovaya, έναν σταθμό συμπίεσης αερίου στην αρχή του αγωγού Nordstream 1 που μεταφέρει αέριο κάτω από τη θάλασσα στη Γερμανία.

.
.
BBC

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Σύμφωνα με το BBC, ερευνητές παρατήρησαν κατά την ίδια περίοδο μια σημαντική αύξηση της θερμότητας που εκπέμπεται από την εγκατάσταση και πιστεύεται πλέον, ότι οφείλεται σε έκρηξη και καύση φυσικού αερίου.

Οι προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream έχουν περιοριστεί από τα μέσα Ιουλίου, με τους Ρώσους να επικαλούνται τεχνικά ζητήματα για την μείωση των ροών με το Βερολίνο να μιλά για μια καθαρά πολιτική κίνηση.

Ενώ η καύση αερίου είναι συνηθισμένη στις μονάδες επεξεργασίας - που συνήθως γίνεται για τεχνικούς λόγους ή για λόγους ασφαλείας - η κλίμακα αυτής της καύσης δεν δικαιολογείται σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Δεν έχω δει ποτέ ένα εργοστάσιο LNG να καίγεται τόσο πολύ», είπε η Δρ Τζέσικα ΜακΚάρτι, ειδικός στη συλλογή δορυφορικων δεδομένων του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

«Τον Ιούνιο, είδαμε αυτή την τεράστια φλόγα που δεν σταμάτησε ποτέ και παραμένει σε πολύ ασυνήθιστα ψηλά επίπεδα» συμπλήρωσε.

Ο Μαρκ Ντέιβις, Διευθύνων Σύμβουλος της Capterio, μιας εταιρείας που ασχολείται με την εξεύρεση λύσεων για την καύση αερίου εκτιμά, ότι η έκρηξη δεν είναι τυχαία και είναι πιο πιθανό να πρόκειται για σκόπιμη απόφαση που ελήφθη για επιχειρησιακούς λόγους.

«Οι φορείς εκμετάλλευσης συχνά διστάζουν να κλείσουν πραγματικά τις εγκαταστάσεις, φοβούμενοι ότι μπορεί να είναι τεχνικά δύσκολο ή δαπανηρό να τις επανεκκινήσουν. Κάτι τέτοιο συμβαίνει πιθανότατα στην Portovaya», είπε στο BBC News.

Ενα ξεκάθαρο μήνυμα Πούτιν στην Ευρώπη

Ωστόσο, ένα από τα «καλά σενάρια» είναι η ρωσική Gazprom να σκόπευε να χρησιμοποιήσει αυτό το αέριο για την παραγωγή LNG στο νέο εργοστάσιο της και να αντιμετώπισε προβλήματα με τον χειρισμό του, επιλέγοντας την ασφαλέστερη επιλογή για να το εκτονώσει.

Θα μπορούσε όμως, να είναι και μια πολιτική απάντηση στο εμπορικό εμπάργκο της Ευρώπης προς τη Ρωσία μέσω των σκληρών κυρώσεων που έχει επιβάλλει μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτό το είδος μακροχρόνιας ανάφλεξης μπορεί να σημαίνει ότι τους λείπει κάποιος εξοπλισμός», δήλωσε ο Έσα Βακιλάινεν, καθηγητής ενεργειακής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο LUT της Φινλανδίας.

«Λόγω του εμπορικού εμπάργκο, η Ρωσία δεν είναι σε θέση να κατασκευάσει τις υψηλής ποιότητας βαλβίδες που απαιτούνται στην επεξεργασία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επομένως, ίσως κάποιες βαλβίδες έχουν σπάσει και δεν μπορούν να τις αντικαταστήσουν» εκτιμά ο φινλανδός καθηγητής.

Η Ρωσία κλείνει το διακόπτη στην Ευρώπη

Όποιο κι αν είναι το παρασκήνιο πίσω από την τεράστια καύση φυσικού αερίου και την οικολογική καταστροφή που συντελείται στην Αρκτική, ο Σίντρε Κνούτσον της Rystad Energy εκτιμά οτι είναι «ένα ορατό μήνυμα της κυριαρχίας της Ρωσίας στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης».

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ξεκάθαρο μήνυμα οτι η Ρωσία μπορεί να μειώσει τις τιμές της ενέργειας αύριο. Αυτό είναι φυσικό αέριο που διαφορετικά θα εξαγόταν μέσω Nordstream 1 και όπως φαίνεται η Μόσχα επιλέγει να το καταστρέψει».

Η Ρωσία έχει ιστορικό στην καύση φυσικού αερίου καθώς σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην καύση μαύρου άνθρακα, μέσω της οποίας απελευθερώνει περίπου 9.000 τόνους κάθε μέρα.

«Η καύση στην Αρκτική και η μεταφορά του εκπεμπόμενου μαύρου άνθρακα προς τα βόρεια, εναποτίθεται στο χιόνι και τον πάγο και επιταχύνει σημαντικά την τήξη», δήλωσε ο καθηγητής Μάθιου Τζόνσον, του Πανεπιστημίου Carleton στον Καναδά υπογραμμίζοντας την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται.

Κι όλα αυτά, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ, οδηγώντας κράτη όπως η Γερμανία και η Βρετανία στον απόλυτο πανικό λόγω των εξοργιστικά υψηλών τιμών του ρεύματος και κάποιες άλλες, στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, με όχι πάντα θετικά αποτελέσματα.

Οι Βρετανοί πρέπει να διαλέξουν τροφή ή θέρμανση

Για τους Βρετανούς ο χειμώνας που έρχεται φέρνει μαζί του και το δίλημμα του να πληρώσουν για τροφή ή για θέρμανση.

Σύμφωνα με το Reuters, οι λογαριασμοί ενέργειας πρόκειται να αυξηθούν κατά 80% στο μέσο όρο των 3.549 λιρών το χρόνο (4.188 δολάρια) από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής Ofgem.

Ο νέος μέσος λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για 24 εκατομμύρια νοικοκυριά, θα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ήταν κατά μέσο όρο 1.277 λίρες, προκαλώντας τεράστια ώθηση στον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ofgem, Τζόναθαν Μπρίρλι, δήλωσε ότι η άνοδος θα έχει «μαζική επίδραση» στα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη Βρετανία, ενώ μια επιπλέον αύξηση είναι πιθανή τον Ιανουάριο, κάνοντας ακόμη πιο απελπιστική την κατάσταση.

«Είναι σαφές ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων στις τιμές που έρχονται τον Οκτώβριο και τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Μπρίρλι.

Δημοφιλή