ΤΟ BLOG
16/07/2018 10:45 EEST | Updated 16/07/2018 10:45 EEST

Η Ευρώπη βλέπει το Ελσίνκι με φόβο

Andrew Milligan - PA Images via Getty Images

Σίγουρα υπάρχει μια κατάσταση προσμονής από πλευράς δυτικών αξιωματούχων σχετικά με το αποτέλεσμα της συνάντησης του Ελσίνκι μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου. Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν σε αυτή τη συνάντηση θα επηρεάσουν άμεσα την γηραιά ήπειρο και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενείς επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, ασφάλεια και σταθερότητα.

Σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές και συζητήσεις στους πολιτικούς διαδρόμους, τα θέματα που θα είναι στο τραπέζι των δύο προέδρων αφορούν στις κρίσεις της Συρίας και της Ουκρανίας, αλλά και ο φάκελος του Ιράν θα είναι επίσης αιτία έντασης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μόσχας. Έτσι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα αρχεία αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στην Ευρώπη, και ως εκ τούτου, πρέπει να είναι προετοιμασμένη για οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία θα υπάρξει σε αυτή τη συνάντηση.

Η ουκρανική κρίση

Παρά την σχετική ηρεμία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις επί του ουκρανικού εδάφους σε σύγκριση με το 2016, τα πράγματα συνδέονται άμεσα με την διεθνή ατμόσφαιρα. Η Ουάσιγκτον, από την πρώτη μέρα της κρίσης εμφανίστηκε συγκρατημένη, σε αντίθεση με τη Μόσχα που έσπευσε να επιβάλει την άποψή της, ιδίως στο θέμα της Κριμαίας. Παρά το δημοψήφισμα που διεξήχθη και έκανε εφικτή την προσάρτηση αυτής της ευαίσθητης και στρατηγικής περιοχής στο ρωσικό έδαφος, ο φάκελος σε διεθνές επίπεδο εξακολουθεί να εκκρεμεί. Είναι σημαντικό εδώ να τονίσουμε ότι η Ουάσιγκτον δεν επιτρέπει τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού από την Ευρώπη παρά μόνο με τα είδη όπλων που αυτή ορίζει. Έτσι, οι ΗΠΑ ανά πάσα στιγμή μπορούν οδηγήσουν τα πράγματα εκεί που θέλουν και να τα στρέψουν ενάντια στους ρωσικούς σχεδιασμούς. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν την ανάγκη για την επίλυση της κρίσης με τρόπο που θα αποτρέπει την Μόσχα από την επαναπόκτηση ελέγχου στις αποφάσεις της Ουκρανίας και στη συνέχεια την εισδοχή της στο ΝΑΤΟ. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η καλύτερη επιλογή για αυτούς είναι να παραμείνει το αρχείο της Ουκρανίας ως μέσον πίεσης προς την Μόσχα, ιδίως εάν προσπαθήσει να εκβιάσει την γηραιά ήπειρο μέσω του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς αναμένεται ότι ο Τραμπ θα κάνει παραχωρήσεις σε αυτό το ζήτημα σύμφωνα με δυτικές διαρροές.

Συρία

Η επίπτωση αυτού του φακέλου για την Ευρώπη διακρίνεται σε τρία σημεία:πρώτον η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση έχει δημιουργήσει έναν εφιάλτη για την ενότητα της ΕΕ. Στην Ευρώπη ανησυχούν ότι η Ουάσιγκτον συμφωνεί να αποχωρήσει από τη συριακή σκηνή και έτσι να αυξηθούν οι στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Εάν συμβεί αυτό, θα ξεκινήσει ένα κύμα προσφύγων που θα χτυπήσει την Ευρώπη. Για παράδειγμα, στην επαρχία Ίντλιμπ που τελεί υπό τον έλεγχο της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης, ζουν σχεδόν τρισήμιση εκατομμύρια Σύριοι. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξη στρατιωτικής δράσης της Μόσχας για να ανακτήσει τον έλεγχό της μπορεί να προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων πολιτών. Η Τουρκία, η οποία ήδη φιλοξενεί τρία εκατομμύρια Συρίων δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει τα σύνορα, κάτι που θα αποτελέσει νέο πλήγμα για την Ευρώπη. Ο φόβος αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους των πρόσφατων συναντήσεων στις Βρυξέλλες, οι οποίες οδήγησαν σε ένα νέο νόμο για τη μετανάστευση στην Ευρώπη που αυξάνει τον έλεγχο των συνόρων με την Μέση Ανατολή.

Ο δεύτερος φάκελος είναι η τρομοκρατία. Είναι γνωστό ότι η τρομοκρατική οργάνωση ISIS εξακολουθεί να είναι παρούσα τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, αλλά σε μικρότερο γεωγραφικό πεδίο. Όμως οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιβολή του Άσαντ στον λαό της Συρίας θα ρίξει λάδι στην φωτιά. Εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί Σύριοι που καταζητούνται από το καθεστώς και είναι θυμωμένοι από την εγκατάλειψή τους από την Δύση, μπορεί να μετατραπούν σε βόμβες που θα χρησιμοποιηθούν εύκολα από εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Το τρίτο αρχείο είναι η επιρροή. Όλες οι διαρροές από την περιοχή επιβεβαιώνουν την πρόθεσή της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί από την ανατολική Συρία και ως εκ τούτου θα πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι επίσης να αποχωρήσουν από εκεί, πράγμα που θα σήμαινε την απώλεια για την Γαλλία, την Ιταλία και την Βρετανία της επιρροής τους στο βόρειο τμήμα της Μέσης Ανατολής γνωρίζοντας ότι η Τουρκία εξέρχεται επίσης από την επιρροή της Ευρώπης.

Ιράν

Είναι σαφές ότι ο Τραμπ και οι νεο-συντηρητικοί συνεργάτες του τοποθετούν την Τεχεράνη στην κορυφή των στόχων τους. Τερματίζοντας την πυρηνική συμφωνία και επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, καθώς και απαγορεύοντας σε όλες τις χώρες να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο είναι μια μεγάλη οικονομική απώλεια για την Ένωση. Εκατομμύρια δολάρια έργων που υπογράφηκαν με την Τεχεράνη έχουν γίνει παρελθόν, ενώ οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν καθημερινά και αναμένεται να πυροδοτηθούν περισσότερο. Από αυτό, ο σύμμαχος της Μόσχας, η Τεχεράνη θα είναι παγκοσμίως η πιο κερδισμένη από αυτά τα βήματα. Συνεπώς, παρά τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων σχετικά με την απόρριψη των αμερικανικών κινήσεων, η πραγματικότητα είναι ότι ο Πούτιν δεν θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο του Τραμπ εναντίον του ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ηγεσία της Ευρώπης βρίσκεται μπροστά σε ένα επικίνδυνο βήμα. Η υπομονή απέναντι στις ενέργειες του Τραμπ εναντίον της και εναντίον των συμφερόντων της κατά την άποψή μου δεν θα διαρκέσει πολύ. Οι χαμηλόφωνες συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων πίσω από κλειστές πόρτες δημοσιοποιούνται όλο και περισσότερο. ”Η Ευρώπη είναι έτοιμη να βγει από το ΝΑΤΟ και να προστατεύσει τα συμφέροντά της μόνη της μακριά από Ουάσιγκτον”.Η Ευρώπη έχει τρεις επιλογές: Κατ ’αρχάς, να αποχωρήσει από το πλευρό των ΗΠΑ και να σταθεί απέναντί τους υπέρ των συμφερόντων της. Δεύτερον, να κινηθεί μυστικά σε συνεργασία με Δημοκρατικούς Αμερικανούς αξιωματούχους να ρίξει τον Τραμπ εκθέτοντας τις επαφές του με τη Μόσχα πριν τις εκλογές. Τρίτον, να κάνει υπομονή έως τις επόμενες αμερικανικές εκλογές στις οποίες σίγουρα θα επανεκλεγεί ο Τραμπ. Έτσι, οι Ευρωπαίοι θα είναι ευτυχείς εάν αποτύχει η επικείμενη συνάντηση στο Ελσίνκι και οι πιο δυσαρεστημένοι από την επιτυχία της.