Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή στους παλαιστίνιους πρόσφυγες «διαιωνίζει» την κρίση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Για τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου η χρηματοδότηση του UNRWA «δεν ήταν βιώσιμη εδώ και πολύ καιρό»
Shutterstock / Andrea Izzotti

Αντιπαραγωγική χαρακτήρισε τη βοήθεια που χορηγεί επί δεκαετίες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στους παλαιστίνιους πρόσφυγες αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο αξιωματούχος αυτός δήλωσε πάντως στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη θέσει σε εφαρμογή μια νέα πολιτική απέναντι στο Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

«Η πολιτική των ΗΠΑ έναντι του UNRWA βρίσκεται υπό αξιολόγηση και αποτελεί αντικείμενο εσωτερικών συζητήσεων. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την πολιτική της για το UNRWA εν καιρώ», είπε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ωστόσο ο ίδιος υποστήριξε πως η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ «διαιώνισε» και «επέτεινε» την «κρίση των προσφύγων» και θα πρέπει να «αλλάξει», κατά τρόπο ώστε οι Παλαιστίνιοι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις «πλήρεις δυνατότητές τους».

Για τον αξιωματούχο της αμερικανικής προεδρίας αυτόν, η χρηματοδότηση του UNRWA «δεν ήταν βιώσιμη εδώ και πολύ καιρό, κι επί χρόνια αναφερόμασταν στην ανάγκη το UNRWA να αναζητήσει νέες ροές εθελοντικής χρηματοδότησης, να βελτιώσει την κατανομή των βαρών μεταξύ των δωρητών και να βρει τρόπους να μειώσει τις δαπάνες» του.

Τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι απολύει μέρος του προσωπικού της και μεταβάλλει την σχέση απασχόλησης πολλών εργαζομένων της στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις δραστικές περικοπές της χρηματοδότησης της Ουάσινγκτον, εν μέσω των εντάσεων με τους Παλαιστίνιους εξαιτίας της απόφασης του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ την 6η Δεκεμβρίου.

Σε πρώτη φάση, επηρεάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 στελέχη του UNRWA στον θύλακα. Περίπου 100 θα απολυθούν την 1η Σεπτεμβρίου. Οι υπόλοιποι θα δουν τις συμβάσεις τους να μετατρέπονται από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

Οι ΗΠΑ προσέφεραν 365 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια και έργα το 2017, αλλά μόλις 60 εκατομμύρια μέχρι στιγμής φέτος για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)