Η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο: Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μη σταματήσουν οι συνομιλίες με την Αίγυπτο για πλήρη οριοθέτηση ΑΟΖ καθώς δεν πρέπει να μείνει το Καστελόριζο νομικά ανοχύρωτο.
Φωτογραφία αρχείου - 30 Ιουλίου 2019 -O Ν. Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι, κατά την διάρκεια παλαιότερης επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα (AP Photo/Petros Giannakouris)
Φωτογραφία αρχείου - 30 Ιουλίου 2019 -O Ν. Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι, κατά την διάρκεια παλαιότερης επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Η Αίγυπτος μετά από 13 χρόνια αντιλήφθηκε ότι η πλήρως ουδέτερη στάση που κρατούσε απέναντι στις διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και Κύπρου-Τουρκίας, είναι πλέον μάταιη. Η ασφάλεια της Αιγύπτου απειλείται από την Τουρκία και έτσι το Κάϊρο αποφάσισε να προχωρήσει -ουσιαστικά- στην πλήρη αμφισβήτηση του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αφορά τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ καθώς η Αίγυπτος μάλλον θεωρεί πως κρατώντας προσώρας το τριεθνές εκτός συμφωνίας, αποτελεί ένα ακόμη χαρτί υπέρ της Αιγύπτου έναντι της Τουρκίας.

Με άλλα λόγια, η Αίγυπτος στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα οτι αν δεν συμμορφωθεί και συνεχίσει να κάνει όνειρα για την Σύρτη ή και για το τουρκολιβυκό σύμφωνο, τότε θα προχωρήσει και στο επόμενο βήμα το οποίο θα ήταν πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Ποιά θα είναι πιθανότατα η τουρκική αντίδραση;

“Η Τουρκία πλέον δεν έχει απέναντί της μόνο το Διεθνές Δίκαιο γενικώς και αορίστως, αλλά την Αίγυπτο η οποία διμερώς συμφωνεί με την Ελλάδα για νόμιμη οριοθέτηση. Πρώτος στόχος της Αιγύπτου είναι η αποκοπή της Τουρκίας από τη Λιβύη.”

Μετά την αποπομπή του, ο εμπνευστής της ″Γαλάζιας Πατρίδας″, Ναύαρχος Γιαϊτζί, προειδοποίησε τους πρώην προϊσταμένους του οτι μια υπογραφή (έστω μερικής οριοθέτησης) συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την τουρκική πολιτική δημιουργώντας σε βάρος της τετελεσμένα.

Η Τουρκία πλέον δεν έχει απέναντί της μόνο το Διεθνές Δίκαιο γενικώς και αορίστως, αλλά την Αίγυπτο η οποία διμερώς συμφωνεί με την Ελλάδα για νόμιμη οριοθέτηση. Πρώτος στόχος της Αιγύπτου είναι η αποκοπή της Τουρκίας από τη Λιβύη. Η Τουρκία χάνοντας το όποιο έρεισμα είχε το τουρκολιβυκό σύμφωνο (de facto και de jure) δεν φαίνεται να έχει άλλη λύση πέραν από την αναζωπύρωση της έντασης εντός της Λιβύης.

“Ο διάλογος αυτή τη στιγμή δε συμφέρει την Τουρκία η οποία θα προσπαθήσει να τον τορπιλίσει ή να τον καταστήσει άγονο αναζητώντας οποιαδήποτε αφορμή.”

Στο κομμάτι του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος σε επίπεδο διερευνητικών επαφών έπαψε με υπαιτιότητα της Τουρκίας το 2016, η Τουρκία χάνει ένα χαρτί που θα ″μοσχοπουλούσε″ στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Είναι σημαντικό να πούμε ότι ακόμη και μια Τουρκία η οποία υπό την καθοδήγηση του Ερντογάν έχει ευθυγραμμίσει την παράνοια με την εξωτερική πολιτική, δε θα ανέμενε πολλά από το τουρκολιβυκό σύμφωνο το οποίο το υπέγραψε για να μπορεί να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και να αυξάνει την στρατιωτική της παρουσία. Επιπρόσθετα, η Τουρκία ήθελε να απειλείσει την Ελλάδα για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης προκειμένου η Ελλάδα να κάνει έναν συμβιβασμό στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι γνώριζαν οτι η Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία με την Αίγυπτο και έτσι στις 21 Ιουλίου αποφάσισαν να δημιουργήσουν κρίση στο Αιγαίο η οποία όμως τους εξέπληξε καθώς το ΠΝ της Ελλάδας απέτρεψε τα τουρκικά σχέδια.

“Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μη σταματήσουν οι συνομιλίες με την Αίγυπτο για πλήρη οριοθέτηση ΑΟΖ καθώς δεν πρέπει να μείνει το Καστελόριζο νομικά ανοχύρωτο στις όποιες συζητήσεις γίνουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.”

Ο διάλογος αυτή τη στιγμή δε συμφέρει την Τουρκία η οποία θα προσπαθήσει να τον τορπιλίσει ή να τον καταστήσει άγονο αναζητώντας οποιαδήποτε αφορμή. Είναι βέβαιο οτι ο Ερντογάν του οποίου η δημοτικότητα φθίνει στην Τουρκία πιο γρήγορα και από ό,τι χάνει την αξία της η τουρκική λίρα, θα δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει οτι η Τουρκία θα επιδιώξει την διατήρηση μιας έντασης στο Αιγαίο η οποία θα δίνει την εικόνα στον μέσο Τούρκο οτι η Τουρκία δεν αποσύρεται από τις διεκδικήσεις της. Ο ψυχολογικός πόλεμος έναντι της Ελλάδας θα είναι συνεχής και το πιο πιθανό είναι οτι η Τουρκία θα αναζητήσει κάποιο ″τρόπαιο″ παράστασης νίκης στην Κύπρο. Η αποτροπή όπως αυτή εκφράστηκε σε Έβρο και 21η Ιουλίου, είναι αναγκαίο να συνεχιστεί μέχρι η Τουρκία να εγκλωβιστεί πλήρως από τις ίδιες της τις αποφάσεις. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μη σταματήσουν οι συνομιλίες με την Αίγυπτο για πλήρη οριοθέτηση ΑΟΖ καθώς δεν πρέπει να μείνει το Καστελόριζο νομικά ανοχύρωτο στις όποιες συζητήσεις γίνουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Δημοφιλή