Η εξήγηση πίσω από τα μικροσκοπικά «πατουσάκια» του Τυραννόσαυρου Ρεξ

Πώς ένα τόσο τεράστιο ζώο είχε μπροστινά άκρα πιο κοντά και από τα χέρια ορισμένων παικτών του μπάσκετ.
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Πόσο μακριά είναι τα χέρια ενός ενήλικα; Το μήκος τους μπορεί φυσικά να ποικίλλει, αλλά κατά μέσο όρο, το άνοιγμα των χεριών ενός άντρα είναι περίπου 2,5 εκ. μεγαλύτερο από το ύψος του και μιας γυναίκας είναι περίπου 2 εκ. μεγαλύτερο από το ύψος της. Ωστόσο σε αντίθεση με τους ανθρώπους, ο πιο γνωστός δεινόσαυρος, ο Τυραννόσαυρος Ρεξ, είχε εξαιρετικά αδύναμα χέρια σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του, που έχει μήκος 13 μετρα και ύψος 3 μέτρα.

Πώς λοιπόν ένα τόσο τεράστιο ζώο είχε μπροστινά άκρα που είχαν μήκος λιγότερο από ένα μέτρο, δηλαδή ακόμα και πιο κοντά από τα χέρια ορισμένων μπασκετμπολιστών; Αυτή η περίεργη αναλογία έκανε τους παλαιοντολόγους να αναρωτιούνται από τότε που ο διάσημος κυνηγός δεινοσαύρων Μπάρνουμ Μπράουν ανακάλυψε τον πρώτο «σχετικά ολοκληρωμένο» σκελετό Τυραννόσαυρου Ρεξ, στο Χελ Κρικ της Μοντάνα, το 1902.

Για τους πραγματικούς δεινόσαυρους, των οποίων το λατινικό όνομα σημαίνει «Βασιλιάς των Τυράννων των Σαύρων», τα μικροσκοπικά άκρα τους ήταν πιθανώς χαρακτηριστικό επιβίωσης. Πιθανότατα οι δεινόσαυροι τρέφονταν με πτώματα όλοι μαζί, λέει σε δελτίο τύπου ο εξελικτικός βιολόγος Κέβιν Πάντιαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Μπέρκλεϋ.

«Τι θα γινόταν αν πολλοί ενήλικες τυραννόσαυροι βρίσκονταν πάνω από ένα κουφάρι; Θα είχαμε ένα σωρό τεράστια κρανία, με απίστευτα δυνατά σαγόνια και δόντια, να σκίζουν και να κόβουν σάρκα και οστά ακριβώς δίπλα ο ένας στον άλλον. Τι γίνεται αν κάποιος από αυτούς πιστεύει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στους άλλους; Μπορεί να προειδοποιήσει τον άλλον κόβοντας το χέρι του», λέει ο Πάντιαν. Φανταστείτε να συνθλίβονται τα οστά δεινοσαύρου από αυτά τα δόντια. Θα ήταν ένας επώδυνος θάνατος, πιθανότατα με μεγάλη απώλεια αίματος και μολύνσεις, λέει ο βιολόγος.

Η υπόθεση του Πάντιαν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Palaeontologia Polonica, περιγράφει το σκεπτικό του. Οι πρόδρομοι των τυραννόσαυρων είχαν μακρύτερα χέρια αλλά αυτά κόντυναν εξελικτικά για κάποιον σοβαρό λόγο, εξηγεί ο Πάντιαν, επιμελητής στο Μουσείο Παλαιοντολογίας του UC.

Είναι δύσκολο να αποδειχθεί μια ιδέα για ένα ζώο που εξαφανίστηκε πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, ο Πάντιαν προτείνει ότι ο Ρεξ είχε τόση αρπακτική δύναμη με τα κοφτερά και μακριά του δόντια, τα ισχυρά σαγόνια, και το κεφάλι μήκους έως και 2 μέτρα, που η μάχη για το ίδιο θήραμα θα αποτελούσε μια πραγματική απειλή.

Τα τελευταία 150 χρόνια, οι παλαιοντολόγοι έχουν δώσει μια σειρά από εξηγήσεις για τα μικρά και αδύναμα χέρια του Τυραννόσαυρου Ρεξ, τα οποία τελικά σταδιακά έγιναν ακόμα πιο μικρά και δυσκίνητα μέχρι την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Μερικές από αυτές τις ιδέες ήταν το κούνημα των χεριών για να προσελκύσουν σύντροφο, η χρήση τους ως άγκυρα για να κατέβουν από ύψος, η συγκράτηση θηραμάτων, το μαχαίρωμα εχθρών και άλλες περίεργες θεωρίες, όπως λέει ο Πάντιαν. Μια πρώιμη υπόθεση ήταν ότι ο αρσενικός Τυραννόσαυρος Ρεξ χρησιμοποιούσε τα χέρια του για να συγκρατεί το θηλυκό στη θέση του κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, αλλά τα χέρια του ήταν πολύ μικρά και αδύναμα για να ασκήσουν οποιοδήποτε έλεγχο, λέει ο Πάντιαν.

«Όλες οι ιδέες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με αυτό είναι είτε μη δοκιμασμένες είτε αδύνατες γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Και καμία από τις υποθέσεις δεν εξηγεί γιατί οι βραχίονες έγιναν μικρότεροι. Το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν οι εξηγήσεις θα ήταν να αιτιολογήσουν γιατί διατηρήθηκε το μικρό μέγεθός τους, αλλά και αυτό δεν συνέβη.

Δημοφιλή