Η G7 υπόσχεται δισεκατομμύρια για την υποστήριξη της Ουκρανίας

Θα στηρίξουμε οικονομικά την Ουκρανία για να αντεπεξέλθει της κρίσης εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, διαβεβαιώνει η Τζάνετ Γέλεν.
Florian Gaertner via Getty Images

Η Ομάδα των Επτά συμφώνησε την Πέμπτη να παράσχει στην Ουκρανία 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, κεφάλαια που ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ είπε ότι θα επιταχύνουν τη νίκη του Κιέβου επί της Ρωσίας και τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με «τα όπλα που παρέχετε».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι οι ομόλογοί της στην G7 συμφώνησαν να στηρίξουν την Ουκρανία με τους οικονομικούς πόρους που χρειάζεται στον αγώνα της ενάντια στη ρωσική εισβολή, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει το ποσό των 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναφερόταν στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7, η Γέλεν είπε ότι οι δεσμεύσεις για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας έχουν ξεπεράσει τα 15 δισεκ. δολάρια που το Κίεβο εκτιμά ότι θα χρειαστεί τους επόμενους τρεις μήνες.

«Το μήνυμα ήταν “Στηρίζουμε την Ουκρανία”. Θα συγκεντρώσουμε τους πόρους που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν», είπε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο Σμίχαλ είχε γράψει στο Twitter: ”Η υποστήριξη των εταίρων θα επιταχύνει τη νίκη μας... Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να καταστρέψει την οικονομία μας, μαζί θα νικήσουμε!”

Περαιτέρω υποσχέσεις για αποστολή όπλων στην Ουκρανία δόθηκαν επίσης την Πέμπτη, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Aντονι Μπλίνκεν είπε ότι ο ίδιος ενέκρινε 100 εκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον όπλα, εξοπλισμό και προμήθειες των ΗΠΑ για την Ουκρανία.