ΔΙΕΘΝΕΣ
07/05/2021 13:46 EEST | Updated 07/05/2021 13:49 EEST

Η Ιαπωνία έχει τα περισσότερα εμβόλια στην Ασία. Εκατομμύρια παραμένουν αχρησιμοποίητα

Η χώρα όμως έχει εμβολιάσει μόλις το 2,2% του πληθυσμού της μέχρι στιγμής, ενώ η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων πλησιάζει.

Pool via Getty Images

Ο αριθμός των αχρησιμοποίητωνεμβολίωνκατά του κορονοϊού στην Ιαπωνία αναμένεται να ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις καθώς η χώρα ετοιμάζεται να εγκρίνει δύο ακόμη εμβόλια μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ο ρυθμός της εμβολιαστικής εκστρατείας παραμένει αργός εξαιτίας της έλλειψης σε ανθρώπινο δυναμικό και των υλικοτεχνικών προβλημάτων.

Η Ιαπωνία εισήγαγε 28 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer στα τέλη Απριλίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει μόνο το 15% από το απόθεμά της με τις υπόλοιπες 24 εκατομμύρια δόσεις να παραμένουν στα ψυγεία βαθέως ψύξεως.

Pool via Getty Images

Οι προμήθειες των εμβολίων στην Ιαπωνία αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζονται να αποφασίσουν στις 20 Μαΐου αν θα εγκρίνουν τα εμβόλια της Moderna και της AstraZeneca, μετέδωσε χθτο εθνικό δίκτυο NHK.

Η πρώτη παρτίδα του εμβολίου της Modernaέχει ήδη φθάσει στη χώρα και υπολογίζεται ότι 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca προετοιμάζονται από τους τοπικούς συνεργάτες της εταιρείας.

Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer πρόκειται επίσης να επιταχυνθούν και να ξεπεράσουν τα 35 εκατομμύρια δόσειςαυτόν και τον επόμενο μήνα.

Η Ιαπωνία έχει εξασφαλίσει την μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων κατά της COVID-19 στην Ασία καθώς προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι - λίγο περισσότερες από 4 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί στους υγειονομικούς υπαλλήλους και στους ηλικιωμένους.

Yuichi Yamazaki via Getty Images

Η χώρα όμως έχει εμβολιάσει μόλις το 2,2% του πληθυσμού της μέχρι στιγμής - ο αργότερος εμβολιαστικός ρυθμός μεταξύ των πλούσιων χωρών - και η κυβέρνηση έχει έναν φιλόδοξο στόχο εμβολιασμού των 36 εκατομμυρίων ηλικιωμένων πολιτών της μέχρι τον Ιούλιο.

Για να επιτύχει αυτό τον στόχο η Ιαπωνία θα χρειαστεί να χορηγεί περίπου 800.000 εμβόλια ημερησίως, σύμφωνα με μια ομάδα επιχειρηματιών, που καλεί την κυβέρνηση να επιταχύνει την διαδικασία εμβολιασμού.

Ο Τάρο Κόνο, υπουργός υπεύθυνος για τα εμβόλια, δήλωσε ότι υπάρχουν κενά στο σύστημα κράτησης των εμβολίων και ότι στις μεγάλες πόλεις η ζήτηση έχει ξεπεράσει την προσφορά.

«Οι υπάλληλοι των τοπικών κυβερνήσεων εργάζονται πράγματι σκληρά όπως και το προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου και έτσι ζητώ από τους πολίτες να αποφεύγουν κατά το δυνατό να κάνουν παράπονα», είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

Xinhua News Agency via Getty Images

Η Ιαπωνία ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού τον Φεβρουάριο, αργότερα από τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, και προβλήματα επιμελητείας, κυρίως ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, επιβράδυναν την διαδικασία εμβολιασμού.

Περίπου δύο εκατομμύρια υγειονομικοί υπάλληλοι εξακολουθούν να περιμένουν να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου και αυτό έχει προκαλέσει απόγνωση στην ιατρική κοινότητα, λέει ο Καζουάκι Τζιντάι, ένας γιατρός και ερευνητής στον νομό Καναγκάουα, νότια του Τόκιο.

Carl Court via Getty Images

Η κυβέρνηση ζήτησε από το υπουργείο Αμυνας να δημιουργήσει έναν χώρο μαζικών εμβολιασμών στο Τόκιο και στην Οσάκα μέχρι τις 24 Μαΐου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός και ορισμένοι ειδικοί του τομέα υγείας εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει έως τον χειμώνα ίσως και αργότερα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)