ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/09/2018 10:32 EEST | Updated 07/09/2018 10:35 EEST

Η ιστορία της κλοπής του αγάλματος της Αφροδίτης. Ο «κούριερ αρχαιοτήτων» θα έπαιρνε 15.000 ευρώ

hellenic police

Με μία παλιότερη κλοπή, που είχε λάβει χώρα τον περασμένο Μάιο στις αποθήκες του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη, πιστεύουν οι αστυνομικοί ότι συνδέεται η αφαίρεση του αξιοθαύμαστου αγάλματος της Αφροδίτης, το οποίο βρέθηκε τελικά από την Αστυνομία την περασμένη Τρίτη στο Λουτράκι.

Τον περασμένο Μάιο είχε σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος αρχαιοφύλακα, υπεύθυνου για τη φύλαξη του μουσείου Θήρας, και σε βάρος ενός συνεργού του, για την κλοπή 15 πήλινων αγγείων του 17ου αιώνα από το Ακρωτήρι, τριών ειδωλίων  και ενός αντικειμένου γεωμετρικών-αρχαϊκών χρόνων από το ιερό της Αφροδίτης στην Αρχαία Θήρα.

Τότε, το μουσείο ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Η διοίκηση του μουσείου ξεκίνησε καταγραφή των αρχαίων αντικειμένων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν λείπουν και άλλα αρχαία. Έτσι, στα τέλη του Ιουλίου διαπιστώθηκε ότι λείπει το άγαλμα της Αφροδίτης και η διοίκηση του Μουσείου ενημέρωσε την Αστυνομία.

Μετά από μεθοδική έρευνα των ανδρών του Τμήματος Αρχαιοτήτων συλλέχθηκε πολύτιμη πληροφορία, σύμφωνα με την οποία 46χρονος σταφιδοπαραγωγός από την Κόρινθο έχει στην κατοχή του το άγαλμα της Αφροδίτης. Ο 46χρονος εντοπίστηκε το πρωί της περασμένης Τρίτης στο Λουτράκι. Όπως είπε στους αστυνομικούς, λίγη ώρα νωρίτερα είχε παραλάβει το άγαλμα από δύο Έλληνες, οι οποίοι αναζητήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. αλλά διαπιστώθηκε ότι έχουν εξαφανιστεί.

Ο σταφιδοπαραγωγός περιγράφεται από αστυνομικές πηγές από την Κόρινθο ως «κούριερ αρχαιοτήτων». Είχε συμφωνήσει να παραδώσει το άγαλμα της Αφροδίτης σε υποψήφιους αγοραστές για να πάρει ποσοστό επί των κερδών. Συγκεκριμένα θα λάμβανε το ποσό των 10.000-15.000 ευρώ από τα συνολικά 350.000 ευρώ που θα πωλούνταν το άγαλμα, μαζί με κάποια ακόμα αρχαία αντικείμενα μικρότερης αξίας.

Οι δύο Έλληνες που διαφεύγουν τη σύλληψη έβαλαν τον 46χρονο να μεσολαβήσει για την αγοραπωλησία, προκειμένου να είναι σίγουροι ότι δεν θα συλληφθούν οι ίδιοι σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Η Αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για ένα πολυδαίδαλο σύστημα μεσαζόντων που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες αρχαιοκάπηλοι για να μη συλλαμβάνονται. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι οι δύο Έλληνες που παρέδωσαν το άγαλμα στον σταφιδοπαραγωγό είναι και αυτοί διακινητές και όχι «εγκέφαλοι».

Οι αστυνομικοί ερευνούν πλέον τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι συλληφθέντες για την κλοπή του Μαΐου με τους τρεις κατηγορουμένους για την κλοπή της Αφροδίτης. Εκφράζεται η αισιοδοξία ότι κατά την παρουσία τους στον Ανακριτή οι εμπλεκόμενοι θα «σπάσουν» και έτσι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Sponsored Post