ΔΙΕΘΝΕΣ
14/10/2018 17:01 EEST | Updated 15/10/2018 16:31 EEST

Η ιστορία της γυναίκας που κατάφερε να ξεφύγει από πασίγνωστη πολυγαμική σέχτα των ΗΠΑ

Great Big Story

Ξεβίδωνε προσεχτικά το παράθυρο με ένα κατσαβίδι. Ο θόρυβος ξύπνησε τη γυναίκα του αδερφού της κι έσπευσε να δει τι συμβαίνει. Πήγε να τη σταματήσει. Ήταν πολύ αργά. Η Mπριλ Ντέκερ είχε ήδη δραπετεύσει από τη σέχτα των φονταμενταλιστών Μορμόνων, των «Αγίων των Τελευταίων Ημερών». Έβαλε φρένο σε μια ζωή που δεν κυλούσε. Είχε αναγκαστεί να παντρευτεί τον άνδρα της σε ηλικία 18 ετών.

Επτά χρόνια αργότερα, κάθεται στη βεράντα του αρχοντικού της, κόστους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, όπου ζούσε κάποτε με τον 62χρονο άνδρα της, Γουόρεν Τζεφς, τον αρχηγό της περιθωριοποιημένης χριστιανικής ομάδας, των Μορμόνων. Εκείνος καταδικάστηκε σε θανατική ποινή για σεξουαλική κακοποίηση. Είχε επιτεθεί σε δυο κορίτσια 12 και 14 ετών. Είχε παντρευτεί 80 γυναίκες, αφού η θρησκεία του επιτρέπει την πολυγαμία κατά παράδοση. Η Ντέκερ για παράδειγμα ήταν η νο.65.

George Frey / Reuters

Υπάρχουν 10.000 ενεργά μέλη της κοινότητας αυτής. Πλέον, η πόλη Hildale των ΗΠΑ, πάντα συνδεδεμένη με τους Μορμόνους, σιγά σιγά «ανεξαρτητοποιείται». Για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια η πόλη είναι ανοιχτή και για άτομα που δεν είναι Μορμόνοι, ενώ δέχεται και άτομα που στο παρελθόν έχουν αφοριστεί από αυτούς.

Τα μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών βασίζουν την διδασκαλία τους στην Αγία Γραφή και στο Βιβλίο του Μόρμον. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της θρησκείας είναι:  φανατική αγάπη προς την εργασία, αποχή από τα οινοπνευματώδη ποτά και τέλος πολυγαμία, σύμφωνα με τις πατριαρχικές συνήθειες παλαιών Εβραίων, οι οποίοι έπαιρναν πολλές γυναίκες.

George Frey / Reuters

 Εκείνη δηλώνει πως ήταν κανονισμένο από τότε που γεννήθηκε να παντρευτεί τον Τζεφς. Η αδερφή της παντρεύτηκε τον πατέρα του. Δεν θυμάται πολλά από την ημέρα του γάμου της. Το μόνο που θυμάται ήταν ότι ήταν πολύ τρομαγμένη.

Όταν το 2011, συνελήφθη ο άνδρας της, το σπίτι όπου φιλοξενούνταν όλες οι γυναίκες του βγήκε σε πλειστηριασμό. Εκείνη ζήτησε να το αγοράσει, εξηγώντας ότι θέλει να το μετατρέψει σε κέντρο θεραπείας. Η αρχική τιμή του ήταν 1.2 εκατ. δολάρια. Η πολιτεία της έκανε έκπτωση 800.000 δολάρια. Έπρεπε να βρει τα υπόλοιπα. Την λύση έδωσε το Dream Center, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα του Λος Άτζελες, που βοηθά αστέγους, εθισμένους νέους και προβληματικές οικογένειες. Συμφώνησαν να συνδράμουν με σκοπό να γίνει το αρχοντικό ένα καταφύγιο για γυναίκες όπως η Ντέκερ.

George Frey / Reuters

Από τότε που άνοιξε -πριν από ένα χρόνο- το καταφύγιο παραχωρεί φροντίδα σε γυναίκες και παιδιά που δραπετεύουν από την κοινότητα των Μορμόνων. Υπάρχουν εβδομάδες που τα άτομα που δειπνούν μαζί φτάνουν τους 150. Bρίσκεται στην «πληγωμένη» πόλη που τους θυμίζει πολλά, με την ονομασία «Big House». Το κτίριο των 29.000 τετραγωνικών ποδιών που χτίστηκε γύρω στο 2000 έχει πλέον εκσυγχρονιστεί. Όσο ήταν παντρεμένη με τον Τζεφς, πρόλαβε να ζήσει μαζί του-και τις υπόλοιπες γυναίκες-σε αυτό μόλις για τέσσερις μήνες, αν και τον περισσότερο καιρό ο Τζεφς παρενοχλούνταν για σεξουαλικές επιθέσεις.

George Frey / Reuters

«Έχασα πολύτιμο χρόνο από τη ζωή μου αλλά έμαθα ότι δεν είναι όλα τα πράγματα κακά» δηλώνει στη Guardian. Tο περασμένο καλοκαίρι παντρεύτηκε ξανά και πλέον δεν έχει καμιά επαφή με την κοινότητα. Το ίδιο και ο πατέρας της. Με τη μητέρας της δεν έχει μιλήσει ξανά, αλλά φαντάζεται είναι μέλος της εκκλησίας ακόμη. Ελπίζει κάποια μέρα, η μητέρα της, αλλά και όλα τα άλλα μέλη να ξυπνήσουν μια ημέρα και να βγουν από το σκοτάδι του φανατισμού και του προσηλυτισμού.