Η ιστορία του Frank Hayes, του μοναδικού αναβάτη που κέρδισε ιπποδρομία ενώ ήταν νεκρός

Το όνομά του έγινε θρύλος του αθλήματος.
via Associated Press

Ο Frank Hayes πιστεύεται ότι είναι ο μόνος αναβάτης στην ιστορία που κέρδισε μια ιπποδρομία ενώ ήταν νεκρός. Υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ αγωνιζόταν στο Belmont Park της Νέας Υόρκης το 1923.

Σύμφωνα με τη μητέρα του Frank, το νεαρό αγόρι και μαθητευόμενος αναβάτης αγαπούσε πάντα τα άλογα και ονειρευόταν μια μέρα να γίνει αναβάτης αγώνων, οπότε όταν τελικά του δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξει τον εαυτό του σε έναν αγώνα στο Belmont Park, άρπαξε την ευκαιρία.

Ο Frank Hayes αγαπούσε την εκπαίδευση αλόγων και ένα από τα αγαπημένα του ήταν το Sweet Kiss, μια 7χρονη φοράδα. Είχε αποδόσεις 20-1 στον μεγάλο αγώνα και δεν αναμενόταν να πετύχει κάτι εξαιρετικό, αλλά ο Frank πίστευε ότι μπορούσε να κερδίσει, οπότε οι ιδιοκτήτες του Sweet Kiss του έδωσαν την ευκαιρία να το αποδείξει. Αυτός θα ήταν ο μόνος αγώνας τους μαζί.

Το να έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του σε έναν μεγάλο αγώνα στο Belmont Park της Νέας Υόρκης σήμαινε τα πάντα για τον Frank, αλλά υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα. Ζύγιζε 64 κιλά, πάρα πολύ για έναν αναβάτη, και έπρεπε να χάσει βάρος γρήγορα, αναφέρει το Oddity Central.

Του είπαν ότι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να λάβει μέρος στον αγώνα ήταν να αδυνατίσει και να φτάσει τα58 κιλά, αλλά με μόνο λίγες μέρες να απομένουν, ήταν ένας σχεδόν αδύνατος στόχος. Αλλά ο Frank δεν επρόκειτο να αφήσει την ευκαιρία μιας ζωής να τον προσπεράσει...

Σύμφωνα με το Buffalo Morning Express, ο Frank Hayes ξεκίνησε μια εξαντλητική δίαιτα που περιελάμβανε ώρες έντονης άσκησης και ελάχιστη πρόσληψη τροφής, αλλά με μόλις 24 ώρες πριν από τον αγώνα, ήταν ακόμα 4,5 κιλά πάνω από το όριο. Έτσι πίεσε τον εαυτό του ακόμα πιο σκληρά, αρνούμενος στον εαυτό του το νερό και ιδρώνοντας σαν τρελός για να χάσει βάρος. Το έκανε, αλλά καθώς ανέβηκε στη σέλα για τον αγώνα, ήταν εμφανώς αδύναμος και κουρασμένος.

Στις 4 Ιουνίου, ο Frank Hayes έγραψε ιστορία. Μετά από έναν εξαιρετικό αγώνα η Sweet Kiss πέρασε πρώτη τη γραμμή τερματισμού.

Ο Frank Hayes βρισκόταν ακίνητος στη σέλα και ο γιατρός του αγώνα σύντομα τον κήρυξε νεκρό. Σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια του αγώνα, υπέστη καρδιακή προσβολή και έπεσε πάνω στη Sweet Kiss. Ήταν μια περίεργη νίκη, αλλά επειδή ο αναβάτης έμεινε στο άλογο μέχρι να περάσουν τη γραμμή τερματισμού, το αποτέλεσμα ήταν έγκυρο.

Εκείνη την εποχή, οι εφημερίδες έγραψαν ότι η «προσπάθεια και ο ενθουσιασμός αποδείχθηκαν πολύ μεγάλοι» για τον Frank Hayes, αλλά λίγοι γνώριζαν για τα προβλήματα υγείας του, τα οποία επιδεινώθηκαν από την ακραία ρουτίνα απώλειας βάρους του.

Ο Hayes έγινε ο πρώτος αναβάτης που κέρδισε μια ιπποδρομία ενώ ήταν νεκρός στη σέλα και το όνομά του έγινε θρύλος του αθλήματος, παρά το γεγονός ότι αυτή ήταν μόλις η δεύτερη κούρσα του. Όσο για το Sweet Kiss, δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά, καθώς η τραγωδία του θανάτου του Frank έκανε τους αναβάτες απρόθυμους να την ιππεύσουν. Ορισμένες πηγές ισχυρίστηκαν ότι πήρε το ψευδώνυμο «Sweet Kiss of Death».

Δημοφιλή