Η καμμένη Βόρεια Εύβοια από ψηλά - Εικόνες από drone

Μαύρη γη, γκρίζα δέντρα που καπνίζουν, σπίτια ερείπια και ζωή που πουθενά.

Μια πρώτη εικόνα τους μεγέθους της καταστροφής στην Βόρεια Εύβοια από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που μαίνονται για έβδομη μέρα δίνει το βίντεο με εναέρια πλάνα από drone της ομάδας UpStories σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Η λήψη έγινε την Κυριακή και το βίντεο παρουσιάζει εικόνες καταστροφής από το εσωτερικό έως τις ακτές της Εύβοιας, καθώς και ενεργές εστίες πυρκαγιάς που μαίνονταν ανεξέλεγκτες.

Η συνολική έκταση των καμένων εκτάσεων στη Βόρεια Εύβοια πλησιάζει τα 500.000 στρέμματα ενώ χιλιάδες κτίρια έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές και πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Σύμφωνα δε με τις έως τώρα εκτιμήσεις του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System - EFFIS), στην Εύβοια περίπου το 38% των καμένων περιοχών είναι δασικές εκτάσεις και το 24% άλλες φυσικές εκτάσεις, στην Αττική το ποσοστό των δασικών εκτάσεων ανέρχεται σε 37% περίπου και των λοιπών φυσικών εκτάσεων σε περίπου 34%, ενώ στη Λακωνία το 7% ήταν δασικές εκτάσεις και το 55% άλλες φυσικές εκτάσεις.

Επίσης σύμφωνα με το meteo.gr έως το μεσημέρι της Κυριακής είχαν καεί περίπου 650.000 στέμματα από όλες τις φωτιές της τελευταίας εβδομάδας. 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, αυτή η εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Popular in the Community