ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/02/2018 17:21 EET

Η Καμόρα της δυτικής Αττικής: Πως έκαναν «επιδρομές» σε σπίτια

EUROKINISSI

Ένας 27χρονος Ρομά, ο οποίος συμμετείχε στη Κομόρα των Ρομά που είχε εξαρθρωθεί το Νοέμβριο του 2016 για δεκάδες διαρρήξεις, συνέχιζε τη δράση του και συνελήφθη ξανά από την Ασφάλεια Αττικής.

Ο 27χρονος είχε τότε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Αυτό, όμως, δεν τον πτόησε και συνέχισε τη δράση του με άλλη ομάδα που αποτελούνταν από εφτά Ρομά. Φέρεται μάλιστα να χρησιμοποιούσε την τεχνογνωσία και τις τεχνικές της συμμορίας που εξαρθρώθηκε το 2016.

Σε αστυνομική επιχείρηση που έγινε χθες Πέμπτη συνελήφθησαν εφτά άνδρες, ηλικίας από 26 έως 47 ετών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης έχουν διαπράξει τουλάχιστον 31 κλοπές από οικίες, δύο ληστείες σε βάρος ενοίκων κατοικιών, 17 κλοπές πινακίδων από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και ακόμη μία κλοπή σε αυτοκίνητο.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να έκαναν «μεγάλη ζωή» κυκλοφορώντας με ακριβά αυτοκίνητα. Τα «επιχειρησιακά» μέλη της, (ηλικίας 26, 26, 27, 31 και 31 ετών), είχαν φυσική παρουσία κατά τη διάπραξη των επιθέσεων, τροποποιώντας τη σύνθεση της ομάδας, ενώ οι υπόλοιποι συνεργοί είχαν υποστηρικτικό ρόλο φροντίζοντας για την κάλυψη των «επιχειρησιακών» οχημάτων, την παραλαβή και την περαιτέρω διάθεση των κλοπιμαίων.

Αναλυτικότερα, τα μέλη της οργάνωσης έχοντας ως ορμητήριο περιοχές της Δυτικής Αττικής, δρούσαν πρωινές και απογευματινές ώρες και επέλεγαν πολυτελείς μονοκατοικίες σε περιοχές κυρίως της Βορειοανατολικής και Δυτικής Αττικής, ως στόχους, χρησιμοποιώντας τα παρακάτω τεχνάσματα:

  • Αρχικά, χτυπούσαν επίμονα το κουδούνι των οικιών για να βεβαιώσουν την απουσία των ενοίκων τους και σε περίπτωση που κάποιος απαντούσε, επικαλούνταν κάποια δικαιολογία,

  • σε περίπτωση που κάποιος από τους ενοίκους, δεν απαντούσε έγκαιρα δεν δίσταζαν να τους ακινητοποιούν με την απειλή όπλου, εφόσον ήταν ανήλικοι ή ηλικιωμένοι,

  • προξενούσαν σημαντικές φθορές σε πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα, ενώ σε περίπτωση που υπήρχε συναγερμός φρόντιζαν για την απενεργοποίησή του.

Επιπλέον, για την παρεμπόδιση του έργου των ανακριτικών Αρχών, τα μέλη της οργάνωσης κατά την παράνομη δράση τους φορούσαν κουκούλες, προκειμένου να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ενώ για τις μετακινήσεις τους διέθεταν και χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα μεγάλης ιπποδύναμης, με κλεμμένες πινακίδες από τυχαία οχήματα, που ήταν σταθμευμένα κοντά στον τόπο διαμονής τους ή στην περιοχή που δρούσαν.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το χρηματικό ποσό των (19.860) ευρώ,

  • (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,

  • (21) χρυσές λίρες και (2) φύλλα χρυσού βάρους πέντε γραμμαρίων το καθένα,

  • (27) ρολόγια, πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων,

  • (2) κυνηγητικά όπλα,

  • πληθώρα καρτών sim και διάφορα έγγραφα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.