ΔΙΕΘΝΕΣ
20/09/2018 15:00 EEST | Updated 20/09/2018 15:28 EEST

Αγνοούνται 1.488 ασυνόδευτα παιδιά που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

BRENDAN MCDERMID / REUTERS

Τα ίχνη περίπου 1.500 ασυνόδευτων παιδιών έχασε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.

Το αρμόδιο υπουργείο ενημέρωσε πρόσφατα τη Γερουσία πως δεν μπορεί να εντοπίσει 1.488 παιδιά μετά από επανειλημμένες προσπάθειες που πραγματοποίησε το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο για τον εντοπισμό τους.

Πρόκειται για το 13% του συνόλου των ασυνόδευτων παιδιών που το υπουργείο απομάκρυνε από τα hotspots την περίοδο αυτή. Στα τέλη του περασμένου έτους είχε ανακοινωθεί πως χάθηκαν τα ίχνη  1.475 παιδιών.

Οργανώσεις για την προστασία των προσφύγων κάλεσαν τότε σε συζήτηση την πολιτική ηγεσία, κατηγορώντας την πως το προηγούμενο διάστημα είχε με παρέμβαση της ανατρέψει τις εγγυήσεις που είχαν στόχο να κρατήσουν ασφαλή τα ασυνόδευτα παιδιά μακριά από τους διακινητές.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν δήλωσε από το Οχάιο τις προάλλες: «Το γεγονός πως το υπουργείο δεν γνωρίζει για την τύχη των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι πολύ ανησυχητικό. Οι ψυχές αυτές είναι ευάλωτες σε σωματεμπορία και κακοποίηση και η μη ανάληψη ευθύνης για την ασφάλειά τους είναι απαράδεκτη».

Το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών δεν απάντησε σε σειρά αιτημάτων που ζητούσαν κάποιο σχόλιο για το περιστατικό. Από τον Οκτώβριο του 2014 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει στείλει περισσότερους από 150.000 ασυνόδευτους ανήλικους σε σπίτια ιδιωτών οι οποίοι είχαν δεσμευτεί να φροντίζουν τα παιδιά για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Έρευνα του Associated Press που διενεργήθηκε το 2016 αναφέρει πως περισσότερα από δώδεκα ασυνόδευτα παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, υπέφεραν από πείνα ή αναγκάστηκαν να εργαστούν για μικρή -ή και καθόλου- αμοιβή ενώ διέμεναν σε σπίτια πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως την εποχή εκείνη πολλοί ενήλικες που δέχτηκαν να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους παιδιά δεν υποβλήθηκαν σε εμπεριστατωμένους ελέγχους, ενώ ο αρμόδιος έλεγχος δεν έγινε ούτε στις κατοικίες αυτών καιρό μετά, όπως θα έπρεπε.

Οι καταγγελίες έρχονται εν μέσω πολλών αντιδράσεων για την πολιτική μηδενικής ανοχής του Ντόναλντ Τραμπ, με βάση την οποία οικογένειες μεταναστών χωρίζονται στα σύνορα με το Μεξικό. Μερικά από τα παιδιά αυτά επανασυνδέθηκαν με τους γονείς τους, ενώ άλλα δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες ή καταυλισμούς.

Sponsored Post