Η Κίνα αυξάνει τις εξαγωγές της προς την αποκλεισμένη Ρωσία

Οι κινεζικές εξαγωγές στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 22,2% τον Ιούλιο σε σχέση με το 2021, μετά την κατακόρυφη πτώση λόγω Ουκρανίας
Business men command the tower crane to lift Chinese containers and Russian containers
Business men command the tower crane to lift Chinese containers and Russian containers
wenjin chen via Getty Images

Κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν τον Ιούλιο οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Ρωσία, καθώς το Πεκίνο έχει σταθεί στο πλευρό της Μόσχας μη καταδικάζοντας την εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο οι προηγούμενοι τέσσερις συνεχόμενοι μήνες δεν ήταν ευνοϊκοί για τις μεταξύ του εμπορικές σχέσεις λόγω του αποκλεισμού της Ρωσίας και τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ιούλιος σηματοδοτεί την εξομάλυνση των εμπορικών ροών με τις κινεζικές εξαγωγές στη Ρωσία να έχουν αυξηθεί κατά 22,2% τον Ιούλιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, μετά την πτώση κατά 17% τον Ιούνιο που ξεκίνησε τον Μάρτιο ενώ και οι ρωσικές εξαγωγές διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Τον Ιούλιο η Ρωσία κατάφερε να διατηρήσει τις εξαγωγές της στο 49,3%, από την αύξηση κατά 56% τον Ιούνιο και την άνοδο 79,6% τον Μάιο λόγω των εξαγωγών της σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα και γεωργικών προϊόντων προς την Κίνα.

Οι δύο χώρες διατηρούν ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία να έχει μετατραπεί εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, στο μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου για την Κίνα η οποία αγοράζει τα ρωσικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ωστόσο, οι προμήθειες πετρελαίου που φορτώθηκαν από τα ρωσικά λιμάνια με προορισμό την Κίνα μειώθηκαν στα 21,3 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιούλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.