Η κοινή χρήση του ουρανού μειώνει κατανάλωση και ρύπους

Επίδειξη της Airbus και των συνεργατών της, με δύο αεροσκάφη να πετούν το ένα πίσω από το άλλο.
AIRBUS

Το παράδειγμα των χηνών, των αποδημητικών πτηνών, που πετούν σε σχηματισμό V χρησιμοποίησαν οι υπεύθυνοι της Airbus, οι οποίοι απέδειξαν στην πράξη, πώς μπορεί να επιτευχθεί μείωση στην κατανάλωση καυσίμων και κατά συνέπεια, ρύπων.

Η Airbus πραγματοποίησε την πρώτη επίδειξη πτήσεων σχηματισμού μεγάλων αποστάσεων στον υπερατλαντικό εναέριο χώρο γενικής εναέριας κυκλοφορίας (GAT) με δύο αεροσκάφη A350 να πετούν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων το ένα πίσω από το άλλο, στη διαδρομή Τουλούζη – Μόντρεαλ, από τη Γαλλία στον Καναδά. Περισσότεροι από 6 τόνοι εκπομπών CO2 εξοικονομήθηκαν στο ταξίδι, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα για περισσότερο από 5% εξοικονόμηση καυσίμου σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Η δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε με δύο δοκιμαστικά αεροσκάφη A350, τα MSN1 και MSN59, το πρώτο ως αεροσκάφος ηγέτης και το δεύτερο ως αεροσκάφος ακολουθίας. Αυτό κατέστη δυνατό με τα συστήματα ελέγχου πτήσης που αναπτύχθηκαν από την Airbus, τα οποία τοποθετούν το αεροσκάφος που ακολουθεί με ασφάλεια στο ανοδικό ρεύμα του αεροσκάφους - ηγέτη, επιτρέποντάς του να μειώσει την ώθηση του κινητήρα και να περιορίσει την κατανάλωση καυσίμου.

«Φανταστείτε τις δυνατότητες αν το fello’ fly είχε αναπτυχθεί σε όλη τη βιομηχανία!», επισημαίνουν στην Airbus.

Το επόμενο βήμα είναι αυτή η νέα επιχειρησιακή ιδέα να μπορεί να πιστοποιηθεί και τελικά να επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές CO2.

Το fello’fly, που ξεκίνησε το 2019, είναι ένα έργο επίδειξης πτήσης που φιλοξενείται στην Airbus UpNext χρησιμοποιώντας βιομιμητισμό (σχεδιασμός και παραγωγή υλικών, δομών και συστημάτων εμπνευσμένων από τη φύση). Η Airbus UpNext είναι μια θυγατρική εταιρεία της Airbus και μέρος του οικοσυστήματος καινοτομίας της Airbus, που δημιουργήθηκε για να εξελίξει γρηγορότερα τις μελλοντικές τεχνολογίες.

Δημοφιλή