Η Κομισιόν δεν ανανέωσε την παραγγελία εμβολίων AstraZeneca για μετά τον Ιούνιο

Πριν μερικές εβδομάδες κίνηση νομικές διαδικασίες σε βάρος της εταιρείας για αθέτηση όρων του συμβολαίου.
NurPhoto via Getty Images

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο.

«Δεν έχουμε ανανεώσει τη σύμβαση (με την AstraZeneca) μετά τον μήνα Ιούνιο. Θα δούμε, κοιτάζουμε τι συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος όταν ρωτήθηκε από το France Inter/France Info.

«Αρχίσαμε με την Pfizer γιατί δουλεύει πάνω στη δεύτερη φάση, τα εμβόλια δεύτερης γενιάς», είπε.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά της COVID-19, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Στο μεταξύ το Σάββατο η Κομισιόν ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία με τις Pfizer/BioNtech για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων για το διάστημα 2021-2023.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρες που επιτρέπουν τη δωρεά και τη μεταπώληση δόσεων.

Το μέλλον για το AstraZeneca παραμένει για την ώρα αβέβαιο, κάτι που φαίνεται και από την απάντηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Το εμβόλιο της AstraZeneca «θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση», σημείωσε, από το Στρασβούργο κατά την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. «Αλλά για να ανταποκριθούμε στα παραλλαγμένα στελέχη, βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι σήμερα πιο αποτελεσματικά», συνέχισε, τονίζοντας τον «πραγματισμό» που η ΕΕ επιδεικνεύει πάντα στο θέμα των εμβολίων.

Πηγές: Reuters, AFP

Δημοφιλή