Εμβόλιο και γονιμότητα: Η νέα έρευνα για τα εμβόλια της Covid 19

Επηρεάζει τελικά το εμβόλιο τον εμμηνορροϊκό κύκλο;
.
AleksandarGeorgiev via Getty Images
.

Μπορεί ο COVID-19 να επηρεάσει την περίοδό μας;

Δεν είναι γνωστό, αλλά μελετητές αρχίζουν να ερευνούν το ζήτημα.

Τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μερικοί ειδικοί αναρωτιούνται αν μπορούν να διαταράξουν προσωρινά τους εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Μέχρι στιγμής, οι αναφορές ακανόνιστης αιμορραγίας ήταν ατεκμηρίωτες. Και είναι δύσκολο να συνδεθούν με τα εμβόλια, καθώς οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα άλλων παραγόντων όπως το άγχος, η διατροφή και οι συνήθειες άσκησης. Υπάρχει επίσης έλλειψη δεδομένων ως προς τον εντοπισμό αλλαγών στους κύκλους της εμμήνου ρύσεως μετά από εμβόλια γενικά.

Εάν οι επιστήμονες βρουν τελικά μια σχέση μεταξύ του εμβολίου και των βραχυπρόθεσμων αλλαγών στην αιμορραγία (της περιόδου), οι ειδικοί λένε ότι δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να μην γίνει ο εμβολιασμός. «Τα οφέλη από την λήψη του εμβολίου σίγουρα ξεπερνούν το να έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ”βαριά” περίοδο, αν πράγματι σχετίζονται», δηλώνει η δρ. Μαίρη Τζέιν Μίνκιν, γυναικολόγος και καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέιλ.

Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μια έρευνα για να αρχίσουν να συλλέγονται δεδομένα (ως προς αυτό το ζήτημα). Τα ευρήματα δεν θα καθορίσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των εμβολίων COVID-19 και των εμμηνορροϊκών αλλαγών, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία της βάσης για περαιτέρω έρευνα, αναφέρει η Καταρίν Λη, ένας από τους ερευνητές, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεν Λιούις.

Ο δρ. Tζεν Γκούντερ, μαιευτήρας και γυναικολόγος στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι είναι πιθανή μια σχέση, καθώς η μήτρα περιέχει ανοσοκύτταρα που βοηθούν στην προστασία της.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κανένα εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων για την COVID-19, επηρεάζει τη γονιμότητα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

ΠΗΓΗ: AP