ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/07/2020 10:43 EEST | Updated 08/07/2020 11:12 EEST

Η Μάχη της Ζαρντινιέρας των 550 ευρώ: Το γράψε-σβήσε στις γλάστρες του «Μεγάλου Περιπάτου»

Μετά τους χθεσινούς βανδαλισμούς, το ερώτημα είναι αν η Μάχη της Ζαρντινιέρας θα ακολουθήσει την πορεία της Μάχης του Δένδρου των Εξαρχείων.

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γράψε και σβήσε πάνω στις ζαρντινιέρες του Μεγάλου Περιπάτου το βράδυ της Τρίτης. Από τη μία άγνωστοι να γράφουν αντιεξουσιαστικά συνθήματα -αλλά και ένα δίστιχο από τραγούδι της Άλκηστης Πρωτοψάλτη- και από την άλλη συνεργεία του δήμου να τρέχουν να τα σβήσουν. 

Ο βανδαλισμός στις γλάστρες, οι οποίες μας στοίχισαν 550 ευρώ η μία, έγινε στο περιθώριο της διαδήλωσης κατά του νομοσχεδίου που βάζει φρένο στις πορείες.

Άμεσα ο δήμος τις καθάρισε, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, να ανεβάζει βίντεο από τον καθαρισμό τους, αναφέροντας τα εξής: «Μετά την βεβήλωση του μνημείου των νεκρών της Μαρφίν, επόμενη «επαναστατική» πράξη ο βανδαλισμός του αστικού εξοπλισμού του Μεγάλου Περιπάτου. Όσοι προσπαθούν να καταστρέψουν και να γκρεμίσουν, ματαιοπονούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να χτίζουμε και να ονειρευόμαστε μια καλύτερη Αθήνα. Υ.Γ. Οι ζαρντινιέρες καθάρισαν».

 

Απαντώντας στην κριτική που είχε δεχτεί για το κόστος τους, ο δήμος της Αθήνας είχε δηλώσει ότι πρόκειται για σύνθετες, μεταλλικές κατασκευές, που «έχουν σχεδιαστεί για να μη βανδαλίζονται» και είναι καλυμμένες με αντιγκράφιτι υλικό. Που σημαίνει ότι καθαρίζουν εύκολα. Επίσης, σύμφωνα με τον Δήμο, «ζυγίζουν μέχρι και έναν τόνο για να μη γίνονται πολεμοφόδια» και ότι «έχουν εγγύηση από τον κατασκευαστή έως και 15 χρόνια». 

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μετά τους χθεσινούς βανδαλισμούς, το ερώτημα είναι αν η Μάχη της Ζαρντινιέρας θα ακολουθήσει την πορεία της Μάχης του Δένδρου των Εξαρχείων, που εκτυλίχθηκε τα περασμένα Χριστούγεννα. Δύο φορές στόλισε  έλατο - φυσικό και όχι σε τιμή ευκαιρίας - ο δήμος της Αθήνας, δύο φορές  το δένδρο έγινε στάχτη και η πλατεία Εξαρχείων έκανε τελικά Γιορτές στολισμένη με το σύμβολο της Αναρχίας, φτιαγμένο από από τις λάμπες που τοποθέτησε ο δήμος Αθηναίων στην περιοχή.
 

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ