Η μαύρη Κλεοπάτρα και το κίνημα αφύπνισης

Σκέψεις με αφορμή ένα όχι και τόσο αθώο ντοκιμαντέρ
.
.
youtube

Το μεγαλείο του δημοκρατικού πολιτεύματος έγκειται στην προστασία της ανθρώπινης ελευθερίας σε όλες τις εκφάνσεις της, αρχής γενομένης από την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης μέχρι και την ελευθερία του πράττειν. Πρόκειται για τη σημαντικότερη κατάκτηση του δυτικού πολιτισμού που αναδείχθηκε μέσα από τα πνευματικά κινήματα της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, κλείνοντας οριστικά τον μεσαίωνα της ντροπής και του ευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης.

Αυτό ακριβώς το ανοικτό αξιακό σύστημα του δυτικού πολιτισμού εκμεταλλεύεται το κίνημα της δήθεν αφύπνισης, υιοθετώντας μία κουλτούρα ακύρωσης και ανατροπής σχεδόν των πάντων και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Με τη χρήση συχνά εκφοβιστικών λεκτικών και πρακτικών συμπεριφορών που διέπονται από έλλειψη σεβασμού στη διαφορετική άποψη και γνώμη, το κίνημα προβάλλει μία ισοπεδωτική αντίληψη για οτιδήποτε αφορά την κανονικότητα της ανθρώπινης ζωής.

Παραδοσιακές αξίες όπως οικογένεια, γονείς, φύλο, θρησκευτικό συναίσθημα, παιδεία, ανθρώπινες σχέσεις, ακόμη και η ίδια η ιστορία, όλα τίθενται σε αμφισβήτηση από το κίνημα αφύπνισης, γνωστό ως woke, που εμφανίστηκε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας στην άλλη όχθη του ατλαντικού και πλέον έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Οι πρακτικές του κινήματος woke βρίσκουν ερείσματα στον δυτικό κόσμο και συνάμα υποστηρίζονται στην ελεύθερη αγορά λόγω των μεγάλων ευκαιριών κέρδους, καθόσον στοχεύουν σε κοινωνικές ομάδες νέων ανθρώπων, γεγονός ιδιαιτέρως ανησυχητικό για τη διάπλαση του αξιακού συστήματος των δυτικών κοινωνιών του αύριο.

Σε αυτό το πλαίσιο της συλλογιστικής εντάσσεται και η πρόσφατη δημοσιοποίηση ιστορικού ντοκιμαντέρ με τη φερόμενη μαύρη Κλεοπάτρα, την τελευταία Ελληνίδα βασίλισσα της δυναστείας των Πτολεμαίων που κυβέρνησε την Αίγυπτο μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, προκαλώντας τις δικαιολογημένες επικρίσεις για παραποίηση της ιστορίας, ακόμη και από τους ίδιους τους Αιγύπτιους!

Ωστόσο, η μαύρη Κλεοπάτρα έχει και μία άλλη σημαντική παράμετρο καθόσον το χρώμα της αποτελεί το έναυσμα για να αναδυθούν και να συζητηθούν διεθνώς σημαντικές πτυχές της μεγαλειώδους ιστορίας των ελληνιστικών χρόνων, στη διάρκεια των οποίων τα ιδεώδη του ελληνικού πολιτισμού διαχύθηκαν σε ολόκληρο τον τότε κόσμο, αλλά και υιοθετήθηκαν από τους Ρωμαίους κατακτητές θέτοντας έτσι τις βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού.-

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis

Δημοφιλή