Η Maersk ετοιμάζεται και αυτή να αποσυρθεί από το Ιράν

Η Maersk ετοιμάζεται και αυτή να αποσυρθεί από το Ιράν
Ritzau Scanpix Denmark / Reuters

Στη λίστα των εταιρειών που ετοιμάζονται να σταματήσουν τις επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν εισήλθε την Πέμπτη και ο ναυτιλιακός κολοσσός A.P. Moller Maersk, εντείνοντας τις αμφιβολίες σχετικά με το αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι σε θέση να κρατήσουν «ζωντανή» την πυρηνική συμφωνία.

Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα αφού o γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες υπέδειξαν πως θα αποσύρονταν από το Ιράν εν όψει της επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ μετά την απόφαση Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Η απόφαση Τραμπ για απόσυρση από τη συμφωνία του 2015 με το Ιράν σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές χώρες και εταιρείες που έχουν επενδύσει εκεί θα κινδυνεύουν μόλις τεθούν σε εφαρμογή οι νέες κυρώσεις.

Ο Σόρεν Σκου, διευθύνων σύμβουλος της Maersk, είπε πως «με τις κυρώσεις που είναι να επιβάλουν οι Αμερικανοί, δεν μπορείς να έχεις επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν αν έχεις επίσης σχέσεις με τις ΗΠΑ, και έχουμε τέτοιες σε μεγάλη κλίμακα».

«Δεν ξέρω λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς, αλλά είμαι σίγουρος πως θα κλείσουμε και εμείς (στο Ιράν)» δήλωσε ο Σκου στο Reuters.

Άλλες εταιρείες που έχουν προειδοποιήσει ότι θα περιόριζαν τις επιχειρηματικές τους σχέσεις με το Ιράν μετά την επαναφορά των κυρώσεων περιλαμβάνουν τη γερμανική ασφαλιστική Allianz, τη Siemens και τη Maersk Tankers.

Δημοφιλή