ΔΙΕΘΝΕΣ
08/09/2018 15:29 EEST | Updated 08/09/2018 17:08 EEST

Η Μέρκελ στα Σκόπια: «Τέτοιες ευκαιρίες δίνονται μόνο μια φορά σε κάθε γενιά»

reuters

Την πλήρη στήριξη της στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας (Συμφωνία των Πρεσπών) και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Έχετε προσκληθεί να συμμετάσχετε στο ΝΑΤΟ, έχετε την προοπτική να προσχωρήσετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά, αλλά η προϋπόθεση είναι, φυσικά, ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου. Δεν θα αναμειχθώ με την απόφαση των πολιτών σας, αλλά από την δική μου εμπειρία μπορώ να πω ότι ιστορικές ευκαιρίες δεν προκύπτουν καθημερινά, συμβαίνουν μόνο μια φορά σε κάθε γενιά», υπογράμμισε η Καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στη σημασία που δίνει η ΕΕ στη σταθερότητα στα Βαλκάνια: «Από τη μεριά της Γερμανίας και της Ευρώπης έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για σταθερότητα στην περιοχή... Όταν κοιτάξετε τον χάρτη, γνωρίζετε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια παίζουν αποφασιστικό ρόλο για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι ‘αυτό έχουμε δώσει σε όλες τις χώρες την προοπτική της προσχώρησης, όχι μόνο επειδή θέλουμε κάτι καλό γι’ αυτές τις χώρες, αλλά και για τα δικά μας συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη της Άγγελα Μέρκελ στα Σκόπια συμπίπτει με την εθνική επέτειο της χώρας του (Ημέρα της Ανεξαρτησίας) και σημείωσε ότι οι πολίτες της χώρας του θα «ανταποδώσουν» την επίσκεψη αυτή με ένα επιτυχές δημοψήφισμα, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, είπε: «Για πρώτη φορά, γερμανίδα Καγκελάριος επισκέπτεται τη Μακεδονία την ημέρα της ανεξαρτησίας μας. Η Γερμανία μας έδωσε ένα πολύτιμο δώρο για τα γενέθλια της πατρίδας. Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ είναι μια σαφής επιβεβαίωση της σωστής κατεύθυνσης στην οποία κινούμαστε»..
 
Η κ. Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια θα συναντηθεί και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (το κόμμα αυτό επικρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών) όχι όμως και με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, γεγονός που υποδηλώνει τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας για την εναντίωση του κ. Ιβάνοφ στη συμφωνία για το ονοματολογικό και στις προσπάθειες υπονόμευσής της.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)