Παροχές και ελαφρύνσεις από το 2019 έως το 2022 εξαγγέλλει ο Τσίπρας από τη ΔΕΘ

|
Eurokinissi

Αποκατάσταση των αδικιών που υπέστησαν τα κατώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα το βράδυ στη ΔΕΘ. Όπως έχει γράψει η Huffpost, το συνολικό πακέτο για το 2019 θα είναι ελαφρύνσεις 1,2 δις, ενώ τέλος του 2018 θα υπάρξει και κοινωνικό μέρισμα περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο Τσίπρα φαίνεται ότι δίνει έμφαση στους νέους εργαζόμενους και στα μεσαία στρώματα, καθώς στηρίζει την κατανάλωση και τις επιχειρήσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι σχεδιάζεται η μείωση έως και 2 μονάδες του ΦΠΑ μετά το 2020 και η μείωση του ΕΝΦΙΑ 50% έως 30% - και μάλιστα κατά ένα τμήμα με άμεση εφαρμογή από το 2019.

Ιδιαίτερα ωφελημένοι είναι οι νέοι εργαζόμενοι, καθώς ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ανακοινώσει την επιδότηση όλων των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς έως 25 ετών. Αυτό το μέτρο, σε συνδυασμό με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που θεωρείται δεδομένη, δεν επαναφέρει τους νέους μόνο στην εργασιακή κανονικότητα, αλλά τους βάζει και σε ευνοϊκότερη θέση.

Όσον αφορά την ιδιωτική οικονομία η κυβέρνηση θα την στηρίξει μειώνοντας αφενός τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών κατά 1/3 σε σχέση με σήμερα, και αφετέρου μειώνοντας την φορολογία στις επιχειρήσεις. Από το 2019 και έως το 2022 θα μειώνεται κάθε χρόνο κατά 1 μονάδα ώστε από το 29% να πέσει στο 25%.

Σημειώνεται ότι εντός του έτους θα καταβληθούν και τα αναδρομικά σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς που πλησιάζουν το 1 δις ευρώ.
Στις δράσεις κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης περιλαμβάνεται και επιδότηση ενοικίου σε 300.000 οικογένειες.

Όσον αφορά την μείωση των συντάξεων το 2019 και την μείωση του αφορολόγητου το 2020 η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταργήσει τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, αλλά αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της έγκρισης του προϋπολογισμού.