Η μεταναστευτική κρίση φέρνει στην Αθήνα την ελίτ της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά το μεταναστευτικό τοπίο.
Διαδήλωση Ουκρανών προσφύγων στο Σύνταγμα, τον περασμένο Μάρτιο.
Διαδήλωση Ουκρανών προσφύγων στο Σύνταγμα, τον περασμένο Μάρτιο.
Photo by Dimitris Aspiotis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images.

Από τις 22 έως και τις 26 Ιουνίου, αντιπροσωπεία 127 προσωπικοτήτων της Ε.Ε (πρόεδροι και υπουργοί τοπικών κυβερνήσεων, δήμαρχοι και περιφερειάρχες) θα βρίσκονται στον Άλιμο, τη γενέτειρα του Θουκυδίδη, για να συζητήσουν ένα μεγάλο και κρίσιμο θέμα: Το Μεταναστευτικό.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, θα διεξαχθεί στην χώρα μας η συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ιθαγένεια, τη Διακυβέρνηση, τις Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις (CIVEX) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ως τακτικό της μέλος, ο δήμαρχος Αλίμου, εκπροσωπεί, μαζί με τα υπόλοιπα 11 μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, για την περίοδο 2020-2025, τις θέσεις και απόψεις των αυτοδιοικητικών φορέων της Ελλάδας, προκειμένου να συμβάλει και η χώρα μας στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.

Κενρικό θέμα της συζήτησης, θα είναι ο αντίκτυπος της διαχείρισης της μετανάστευσης και της ένταξης στις τοπικές και περιφερειακές αρχές, ιδίως στις παραμεθόριες περιφέρειες, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης της στήριξης των τοπικών και των περιφερειακών αρχών από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Το μεταναστευτικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά, καθώς εκατομμύρια πρόσφυγες εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Αυτό έρχεται να προστεθεί στις συνεχείς ροές προσφύγων που φθάνουν στις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Η σημερινή κατάσταση αποτελεί τεράστια πρόκληση και επίκεινται και άλλες προκλήσεις. Οπως τονίζεται στο πρόγραμμα της συνεδρίασης, η ΕΕ πρέπει να δράσει τώρα θέτοντας σε εφαρμογή διαρθρωμένα μέσα, ώστε να είναι καλά προετοιμασμένη για τις επικείμενες προκλήσεις.

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές στις παραμεθόριες περιοχές αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις λόγω της άνισης κατανομής της ευθύνης διαχείρισης της τρέχουσας κατάστασης και, ως εκ τούτου, επιζητούν σημαντική στήριξη προκειμένου να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση αυτής της πρόκλησης.

Δημοφιλή